Hoppa till huvudinnehåll

Har du känsla för svenska - Gör vårt test!

Papper och penna
Papper och penna Bild: Yle/Johan Lindström språktest

Bevingade uttryck eller idiom är bland det svåraste i ett språk att få grepp om. De listas sällan i böcker och ordlistor, språkläroböcker tar oftast bara med de allra mest vardagliga och vanliga. Den med god spåkkänsla förutsätts känna till rätt ord och uttryck.

Här kan du testa hur bra språkkänsla du har.

Språktestet i idiomatiska uttryck är en del av Svenska social- och kommunalhögskolans inträdesförhör till journalistlinjen. Inträdesförhöret består av flera delar varav tre mäter den sökandes kunskaper i det svenska språket. Det här språkprovet användes i högskolans inträdesförhör 2012. Provet baserar sig på autentiska artiklar. Ett ord fattas i varje mening. Vet du vilket?

Här hittar du rätta svaren och motiveringarna på de mest debatterade uttrycken.
Fler språktest hittar du här.

Mer från programmet