Hoppa till huvudinnehåll

Hon har jobbat med The National

Vi är avundsjuka på Lotta Nieminen. Hon har jobbat med både Hermès och The National. Bild: Lotta Nieminen lotta nieminen

På Forbes lista över framgångsrika människor under 30 hittar vi Lotta Nieminen. En grafisk designer och illustratör från Finland. Vi ringde upp henne i New York.

Kreativitetslåtar

Lotta lyssnar på varierande musik när hon jobbar, eftersom olika jobb kräver olika sorts låtar. Här är tre låtar som ger henne jobbinspiration.

The National - Pink RabbitsChairlift - I Belong In Your Arms


Joni MItchell - A Case Of You

Lotta Nieminen har bott i New York i tre och ett halvt år, och hon har verkligen gjort ett namn för sig. Hon har jobbat med företag som New York Times, Newsweek, Volkswagen och United Airlines. Hon har gett ut en barnbok och gjort illustrationer för bandet The National. Och nu hittar vi henne på Forbes lista 30 under 30.

Varför är du med på listan?

- Det har jag också undrat. Jag tror listan grundar sig ganska långt på meriter, och de har säkert tittat på min kundlista och sett att jag gjort ett brett arbete i olika delar av världen, säger Lotta.

New York, en kärlekshistoria

Lottas kärlek till New York började redan när hon studerade grafisk design på Aalto-universitetet. Hon åkte på utbyte till Rhode Island School of Design för att studera illustration.

- Skolan ligger ungefär tre timmar från New York, så jag åkte ofta dit. Jag förälskade mig i staden och bestämde mig för att jag någon gång skulle bo och arbeta där.

När hon sedan fick chansen att förverkliga sin dröm så tog hon den. Hon sade upp sig från sitt jobb i Finland (på tidningen Trendi) och åkte iväg på vinst och förlust. Efter en tid som anställd på företaget Pentagram Design, och senare RoAndCo Studio, tog hon beslutet att börja frilansa – något hon inte ångrat eftersom jobberbjudandena strömmar in.

Hur ser din signaturstil ut?

- Stilen skiljer sig åt mellan min grafiska design och mina illustrationer. Inom grafisk design är den ganska enkel och skandinavisk, utan krusiduller. När jag illustrerar är det tvärtom – jag använder många starka färger och med många detaljer.

Hur stor inspirationskälla är New York för dig?

- Jättestor. Här kan man besöka otroliga konstmuséer, och gå på otroliga spelningar. Ibland kan det ändå kännas som att det nästan blir lite för mycket. Jag vågar knappt öppna en programguide eftersom det känns som om utbudet är för stort. Det som hela tiden inspirerar mig är andra människor och kreatörer. Grafikerna och illustratörerna här i området är helt otroliga typer och det är jätteinspirerande att se deras arbeten.

Takten är hård, men människorna är snälla

Det som först förvånade Lotta när hon kom till New York var hur vänliga alla i branschen var. Konkurrensen är hård, men man hjälper varandra.

- Alla vet att det är en stressig stad att jobba i, så man vill inte förvärra det ännu mer genom att vara elak mot andra.

Är jobbtakten annorlunda än i Finland?

- Jo, verkligen. Men jag har nu lyckats bena ut de bästa bitarna eftersom jag själv bestämmer vad jag jobbar med. När jag jobbade som anställd så var nog takten mycket hårdare än jag var van vid. Övertid är inte ens ett ord här, folk vet inte vad det betyder. Hit flyttar man om man tycker om utmaningar, och lite lidande emellanåt.

Hermès och The National

När jag frågar ifall det finns någon viss kund eller något speciellt projekt som gjorde henne stor i branschen kommer svaret snabbt.

- Jag fick göra modehuset Hermès skyltfönster. Jag fick jobba med ett märke jag länge beundrat, och det var häftigt. Samtidigt fick jag också vidga mitt kunnande genom att göra skyltfönster och det gav mig mycket uppmärksamhet. Ett arbete som också betytt mycket för mig fick jag när jag ännu bodde i Finland. Bandet The National kontaktade mig och ville att jag skulle göra en illustration till deras tygkasse som skulle säljas under turnén. När jag såg deras mejl gjorde jag nog en vinnardans runt datorn. Jag hade en känsla av att jag åstadkommit allt, att nu behöver jag inte göra något mer så länge jag lever.

Vad betyder Forbes lista för dig?

- Den ger mig en fin klapp på axeln. Det är ett ganska ensamt jobb jag gör, så det är trevligt att ibland få uppleva att andra också bryr sig om mitt arbete. Såklart ger den mig också synlighet, så jag hoppas på ännu mer roliga jobbuppdrag.

Lottas färgkombo

Vi frågade Lotta hur den bästa färgkombinationen ser ut, och här är svaret.

- Just nu skulle det nog vara en riktigt fin mörkgrön nyans, tillsammans med en ljus och blek röd. De ser fantastiska ut ihop.

Barnboken kom tidigare än väntat

Lotta har också gjort en barnbok som heter Walk this world. En snygg historia som ger barn chansen att utforska olika människor i olika delar av världen.

- Jag hade alltid tänkt att jag skulle illustrera en barnbok sen när jag själv är äldre och visare och kanske själv har barn, men så kom en chans som jag bara var tvungen att ta. Boken kommer ut i tio olika länder. Den kommer också till Finland i början av våren.

Det är säkert roligt, att ditt jobb syns i Finland?

- Jo, det är nog jätteviktigt. Jag lade också till lite grejer till den finska utgåvan, så man kan säga att den är en special edition.

Vi väntar med spänning på den finska utgåvan av boken. Och självklart också på alla andra häftiga grejer Lotta kommer att komma ut med i framtiden. Det kan ju vara hur stort som helst.

Nyligen publicerat - X3M