Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoöns gymnasium börjar utbilda båtförare

Sjömärken i skärgården.
Sjömärken i skärgården. Bild: Yle/ Nora Engström reimare

Från och med i höst kan elever i Kimitoöns gymnasium delta i valbara kurser som ger den teorikunskap som behövs för att få yrkesbehörighet som båtförare.

Kurserna ordnas av Aboa Mare och de följer läroplanen för grundexamen i sjöfart. Under kurserna lär sig eleverna bland annat navigation och maskinteknik, att använda radar och VHF, samt får kunskaper i sjöräddning och första hjälpen.

Kurserna avläggs mestadels i gymnasiet, men också praktiska övningar ingår. När eleverna har deltagit i kurserna behöver de endast tre månaders sjöpraktik för att kunna ansöka om behörighet som båtförare.

Behörigheten ger rätt att jobba som befälhavare på mindre lastfartyg eller passagerarfartyg inomskärs. Efter utbildningen kan eleverna också söka internationellt behörighetsbrev för förare av fritidsbåt samt förarbrev för hyresbåt. Utbildningen ger en bra grund för behörighet inom båtbranschen och för sommarjobb inom fritidsbåtssektorn.

Fler befäl behövs på havet

På Kimitoön finns flera företag som sysslar med fritidsbåtservice och uthyrning av båtar och de har ett klart behov av kunnig och serviceinriktad personal, speciellt sommartid.

- Med de här kurserna tar Kimitoöns gymnasium fasta på behovet som finns i regionen inom båtbranschen, berättar kultursekreterare Solveig Friberg.

Målet är att senare kunna erbjuda även andra kurser inom fritidsbåtsektorn och stärka inriktningen på marina ämnen. Vuxna kommer också att kunna att delta i båtförarutbildningen, men mot ersättning. För elever vid Kimitoöns gymnasium är utbildningen gratis.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland