Hoppa till huvudinnehåll

Kinesiska turister erövrar världen

Kinesiska turister poserar framför Gizapyramiderna i Egypten 1.10.2012.
Kineserna reser mest och spenderar mest pengar i andra länder. Kinesiska turister poserar framför Gizapyramiderna i Egypten 1.10.2012. Bild: EPA/KHALED ELFIQI pyramid

Antalet kineser som reser utomlands har ökat explosionsartat. På knappt tio år har de kinesiska turisterna i världen tredubblats.

Under år 2013 reste hundra miljoner kineser på utlandssemester. Därmed är kineserna den största enskilda gruppen turister i världen.

Kineserna är också de som spenderar mest pengar. Sammanlagt spenderade kineserna cirka 75 miljarder euro i andra länder år 2012. På andra plats kommer de tyska turisterna, och på tredje plats de amerikanska.

Antalet kineser som reser utomlands har tredubblats på mindre än tio år. Jämförelsevis reste bara 29 miljoner kineser utomlands år 2004.

Tjockare plånböcker och mer frihet

Det finns flera orsaker till det ökade antalet kinesiska utlandsturister. Kinas ekonomi har vuxit markant under det senaste decenniet, vilket har ökat invånarnas köpkraft. Den nya medelklassen är ivrig och vill se världen.

Samtidigt har Kina också öppnat sig mera och gjort det enklare för kineser att resa utomlands. EU och många asiatiska länder har lättat på visumkraven för kineser och välkomnat kineserna och deras plånböcker.

Också hotellkedjor och affärer har insett potentialen, och anpassat sitt utbud till kinesernas krav. Den ansedda varuhuskedjan Harrods i London har till exempel anställt 70 försäljare som talar mandarin för att betjäna de kinesiska kunderna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes