Hoppa till huvudinnehåll

Från mattvävning till bloddränkt performancekonst

Petter Sandelin och Peter Lüttge
Petter Sandelin och Peter Lüttge är två femtedelar av Kollektivet Petter Sandelin och Peter Lüttge Bild: Yle/Roger Källman kollektivet

Kollektivet och Lasso - så heter svenska Yles två nya kulturprogram som börjar sändas i Yle Fem i mars. De ersätter de två tidigare programmen Pixel och Boktid.

- Både Pixel och Boktid är riktiga långkörare, säger Petter Sandelin. Då det nu var dags att förnya programmen så gjorde vi på det här sättet.

De två programmen är inte nischade till att bevaka sina egna specifika former av kultur: det ena dans, det andra teater - det ena musik, det andra litteratur och så vidare. I stället skiljer de sig från varandra i form av sin uppbyggnad. Kollektivet kommer till sin utformning att vara ungdomligare: tempo, bildspråk, grafik.

- Kollektivet är ett lite aktuellare "på pulsen"-program, medan Lasso är lite mer djuplodande, säger Petter Sandelin.

Sandelin är projektchef för Kollektivet. Han är stationerad i Vasa, där också programmets slutklipp kommer att göras. I Vasa finns också Peter Lüttge. Han säger att den nya satsningen är ett lyft för kulturbevakningen i Österbotten.

- Då jag började på kulturen år 2000 var jag den första kulturredaktören i Vasa. Nu finns här två kulturredaktörer på TV och två på radio. Anefter som vi har blivit fler så har vi konstaterat att ingen går sysslolös, här finns tillräckligt med kultur!

Ett demokratisk program

Sandelins och Lüttges medboende i Kollektivet är Pia-Maria Lehtola, Anne Hietanen, Silja Sahlgren-Fodstad och Anna-Maija Kalén. Programmet har ingen studiodel och ingen uttalad programledare - därav också namnet.

- Varje redaktör har sitt eget rum i kollektivet och ansvarar för att det är städat "när mamma kommer hem", säger Lüttge.

Han jämför det gamla upplägget med det nya och säger att det nu blir bättre, med två program som bevakar allt:

- Jag jobbade med Pixel och Boktid och det blev lite mycket och spretigt. Vi hade båda i uppdrag att ha djuplodande intervjuer och samtidigt ha fingret på pulsen på konst och kultur.

Vad är då kultur, vad platsar i TV? Petter Sandelin säger att man siktar på att göra ett "demokratiskt" program.

- Vi ska inte tänka populärkultur kontra finkultur. Här ska finnas utrymme för allt från tanter som väver mattor på Arbis till performancekonstnärer som smetar in sig med blod - här ska hela spektrumet rymmas med!

De nya programmen börjar synas i TV-rutan i mars. Kollektivet övertar Pixels sändningstid fredagar 18.30, medan Lasso sänds onsdagar klockan 20.00.

Du kan följa Kollektivets utveckling på programmets Facebooksida!

Läs också