Hoppa till huvudinnehåll

Kärnkraftverket vill inte ersätta för övergödning

Kärnkraftverk
Grannarna norr om kärnkraftverket lider av att stränderna växer igen med vass och andra vattenväxter Kärnkraftverk Bild: YLE / Hanna Othman hästholmen

Fortum nöjer sig inte med beslutet om att bolaget bör betala ersättningar till Lovisakärnkraftverkets närmaste grannar.

Södra Finlands regionförvaltningsverk beslöt strax före jul att Fortum skall ersätta 13 grannar till kärnkraftverket för att deras stränder växer igen. De tretton grannarna norr om Lovisakärnkraftverket borde enligt regionförvaltningsverkets beslut få 5 000 euro i ersättning per fastighet.

I beslutet heter det att övergödningen beror på att man år 1967 byggde en väg till kärnkraftverket. Vägbanken gjorde att havsvattnet inte cirkulerade kring Hästholmen som förut. Det i kombination med utsläpp av varmt kylvatten gjorde att vattenväxtligheten ökade.

Fortum besvärar sig nu till förvaltningsdomstolen. Bolaget anser att det inte klart kommer fram vilken andel Lovisakraftverket har av övergödningen och vilken andel den allmänna eutrofieringen i Finska viken har.