Hoppa till huvudinnehåll

SDP:s kräftgång väcker debatt om ordförandebyte

Johanna Överfors
Det behövs en debatt i partiet säger FSD:s Johanna Överfors Johanna Överfors Bild: YLE/Patrik Enlund finlandssvenska socialdemokrater

Vad Socialdemokraterna nu behöver är en livlig debatt och flera ordförandekandidater när partiet samlas till kongress i maj. Det säger Johanna Överfors som svingar klubban hos de finlandssvenska socialdemokraterna efter att Maarit Feldt-Ranta insjuknade. Partiet har delvis sig själv att skylla för de dystra gallupsiffrorna, säger Överfors.

20 procent måste vara målet i riksdagsvalet, säger Johanna Överfors. Men det senaste halvårets gallupsiffror har inte visat någon uppgång för partiet. Väljarunderstödet har rört sig runt 15 procent. Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna har kört förbi socialdemokraterna. Enligt Överfors är det inte unikt. Vänstern tappar väljare i hela Europa.

- Vi upplevs lite gammaldags och har inte lyckats motsvara förväntningarna i den ekonomiska krisen.

Överfors idkar också självkritik. Det finns flera fall där partiet borde ha sagt ifrån, säger Överfors. Som exempel nämner hon minister Paula Risikkos uttalande om att socialbidrag passiviserar.

- Det är klart många socialdemokratiska väljare upplever det som märkligt att partiet är tyst och accepterar sådana uttalanden.

Det har inte varit någon bra regering att medverka i om man ska växa som parti, slår Överfors fast.

Dags för ny ordförande?

Härom dagen kom det fram att fackförbundet PRO:s ordförande Antti Rinne kanske utmanar Jutta Urpilainen om ordförandeskapet i SDP. Johanna Överfors hoppas fler kandidater ställer upp. Det skulle ge en livlig debatt på partikongressen i Seinäjoki och det behöver partiet.

På frågan om det hjälper med ett ordförandebyte säger Överfors:

- En person avgör inte ett partis kräftgång.

Ändå säger hon att ett ordförandebyte kan skapa något nytt och vitalisera partiet. Men det det behövs mer än en ny ordförande för att lösa partiets problem.

- Vi måste nå ut med ett budskap som övertygar väljarna om att socialdemokraterna är pålitliga och trovärdiga, trots att vi suttit med i denhär regeringen, säger Överfors.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten