Hoppa till huvudinnehåll

Markus Ekholm: Män är dummare än kvinnor

Markus Ekholm.
Markus Ekholm. Bild: Yle/Rolf Granqvist markus ekholm

Kvinnans euro må vara 80 cent, skriver Markus Ekholm som bevakar ekonomi och politik på Svenska Yle, men kvinnorna är trots det lite smartare än männen.

Mina tankar börjar vandra då jag läser kollegan Heidi Finniläs kolumn om manliga cykeldrullar på Drumsö. Jag har nämligen träffat fanatiska kvinnliga cyklister som har valt att köra på bilar på övergångsställen för att markera att bilarna ska väja för dem.

Men jag har aldrig träffat på kvinnliga cyklister som är beredda att köra över små barn ute i terrängen. Där går gränsen för kvinnorna!

Kvinnor beter sig också hänsynslöst, men i andra situationer än män. Att besöka matbutiken mitt på dagen och trängas med gummorna är en försmak av helvetet. Gamla kvinnor som är stenhårt fokuserade på sina inköp går rakt över både små barn och vuxna i jakten på den rätta yoghurtsmaken. Bakom tanternas shoppingkärror – som kan vara parkerade precis var som helst – står gubbar med tomma blickar.

Jo, det är sant att kvinnans euro är bara 80 cent. Men alla kvinnor är inte sämre avlönade än alla män. Kvinnorna väljer ofta yrken och branscher som är sämre avlönade än de manliga branscherna. Jag diskuterade i veckan löner med några manliga journalistkolleger och vi kunde konstatera att alla våra fruar tjänade bättre än vi.

Det finns till exempel många kvinnliga kommunikations- och personalchefer, men i praktiken inga kvinnliga vd:ar. Det finns många kvinnliga styrelseproffs, men nästan inga kvinnliga styrelseordföranden. Styrelseordförande rekryteras nämligen bland vd:ar.

Kvinnor i dag förtjänar uppenbart pengar och har i förlängningen makt. Men samhället blir inte automatiskt bättre om det är kvinnor som styr i stället för män. Jag har haft många bra kvinnliga chefer, men det specifikt kvinnliga i deras chefskap har ofta lyst med sin frånvaro. Och många av dem har varit betydligt tuffare än sina manliga kolleger.

Var landar vi? Evolutionen skapade männen för jakt och kvinnorna för att hålla ihop stammen. Mannen kan sitta på pass en lång dag för att avfyra den dödande pilen, medan kvinnan håller ordning i lägret och avkomman vid liv. Männen är bättre på att köa och lyda order, medan kvinnorna ser 360 grader och tänker på många olika nivåer. Mannen kan inte ge uttryck för sina känslor, medan kvinnan är verbalt begåvad. Männen är helt enkelt snällare, mera styrbara och tyvärr lite dummare än kvinnorna.

Är jag ironisk? Absolut. Anser jag på riktigt att män är dummare än kvinnor? Kanske inte. Det som jag är fullständigt övertygad om är att män och kvinnor samtidigt är väldigt lika och i grunden fullständigt olika.

Jag förnekar inte jämställdhetskampen varken i dag eller i förgången tid. Men genusglasögonen ska ha både kvinnliga och manliga linser. Det här blir viktigt till exempel när vi diskuterar skola och utbildning. Alla måste få ta plats!

Och till sist; kvinnor är i regel bättre chaufförer än män. Åtminstone i betydelsen att de är mindre olycksdrabbade. Det beror på att de kör långsammare och sitter mindre bakom ratten. Men det finns undantag. Min älskade farmor körde manligt som en blådåre!

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt