Hoppa till huvudinnehåll

Kemira överklagar muddringsbeslut i Infjärden

Infjärden i Vasa
Infjärden i Vasa Bild: Yle/Roger Källman miljögifter

Kemira överklagar NTM-centralens beslut om muddring av Infjärden till Vasa förvaltningsdomstol. I december ansåg NTM-centralen att Kemira är skyldiga att muddra Infjärden, men företaget fick mer tid för muddringen till slutet av år 2018.

Kemira motiverar sin överklagan med att de inte tryggt kan muddra Infjärden eftersom det finns vit fosfor på bottnen.

Kemira inledde muddringen för några år sedan men måste avbryta arbetet då man hitta mer vit fosfor än väntat i sjön.

Nu väntar Kemira på förvaltningsdomstolens beslut och hoppas att man ska nå enighet i saneringen av Infjärden. Förutom Kemira är också Vasa stad och Försvarsmakten involverade i konflikten kring Infjärden.

Varifrån den vita fosforn i Infjärden härstammar är oklart, men Försvarets vapenindustri fanns invid Infjärden i Vasa under 1940-talet. Muddringen vid Infjärden försvåras av att vit fosfor är mycket svårhanterligt då den har stor benägenhet att börja brinna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten