Hoppa till huvudinnehåll

Korsholmskockar tävlar om titeln Bästa skolkök

Karola Wiklund och Mikael Vuorinen
Karola Wiklund och Mikael Vuorinen slår ett slag för skolmaten Karola Wiklund och Mikael Vuorinen Bild: Yle/Roger Källman karola wiklund

Lagas Finlands godaste skolmat i Korsholm? Den frågan får ett svar den 21 mars då ett kocklag från Korsholm deltar i finalen i den andra nationella skolmatstävlingen.

Laget representerar Korsholms högstadium och består av Mikael Vuorinen, Karola Wiklund och Ann-Mari Rosengård.

- Vi ville pröva på något nytt och lyfta fram skolmaten, visa att den är bättre än vad många tycker, säger Mikael Vuorinen.

Första delen av tävlingen gick ut på att lagen komponerade menyer och sände in dem till tävlingen. Rätterna tillreddes och provåts av eleverna i klass 4 C vid lågstadieskolan Tapanilan ala-aste i Helsingfors.

En euro per portion

Måltiderna skulle planeras för hundra personer och råvarorna till en portion fick kosta högst en euro. Tävlingsuppdraget var att skapa en tre rätters helhet: en grönsaksrätt, en fisk- eller kötträtt, samt en soppa.

Korsholms rätter är het pastagryta med bacon, fisksoppa med curry och glad grönsaksgryta. Det här föll helt klart juryn på läppen, eftersom Korsholmslaget gick till final, tillsammans med lag från Sibbo, Åbo, Björneborg och Kotka.

Finalen går av stapeln på Gastromässan i Helsingfors den 21 mars. Då är lagen själva på plats och lagar mat för 15 domare.

Pasta hör till favoriterna

Hur är det då med skolmatens popularitet. Äter ungdomarna den?

- Jo, det har nog blivit bättre, säger Mikael. Kanske vi har börjat laga bättre mat också, säger han.

Bland favoriträtterna finns enligt Mikael lasagne och maletköttsås med spaghetti. Just den här dagen vankas det faktiskt just spaghetti i Korsholms ämbetshus, där Karola arbetar, medan högstadieeleverna bjuds på gammadags, hederlig korvsås.

Se också: webbplatsen för tävlingen Parempaa kouluruokaa (på finska)

Läs också