Hoppa till huvudinnehåll

Dödläge i Ukraina

demonstrationer
Än har demonstranterna i Ukraina inte tröttnat demonstrationer Bild: Kerstin Kronvall, Yle kiev

Protesterna i Ukraina har snart pågått i två månader utan att något har förändrats. I fredags slog säkerhetsstyrkorna till mot demonstranter i Kiev och många skadades. Det gav ny kraft åt protesterna.

Publicisten Viktoria Narizjna i staden Dnipropetrovsk i östra Ukraina tror att demonstrationerna kommer att pågå länge till, minst ytterligare några månader, säger hon.

Ingen politiker vill driva förändringar

Narizjna är bekymrad över att det inte finns någon klar rikting för protesterna, de människor som har dragit ut på gator och torg vill helt enkelt något annat än det politikerna vill. Folket vill se en genomgripande förändring av hela landet.

Varken de som har makten i dag eller oppositionen kan erbjuda någon radikal förändring, säger Viktoria Narizjna, om oppositionen lyckas ta över makten kommer vi på sin höjd att se kosmetiska förändringar, säger hon. Pressen kanske kan arbeta friare och domstolarna utsätts inte för lika stor press om vi får en ny statsledning men vi slipper inte korruptionen. De oppositionspolitiker vi har i dag i Ukraina vill bara själva ta över makten och berika sig, tror Narizjna.

Ingen hjälp att vänta från väst

De ukrainska demonstranterna vet nu att de inget har att vänta sig av EU eller USA. Efter att Ryssland kom överens med president Viktor Janukovytj om stora understöd finns det ingen plats för någon annan utländsk kraft i Ukraina.

Vi kan bara förlita oss på oss själva för att få förändringar till stånd, säger publicisten Viktoria Narizjna. Hon sätter sitt hopp till de unga aktivister som nu demonstrerar. Kanske det bland dem stiger upp politiska ledare som inte ser politiken som ett sätt att själv bli rik och som verkligen vill göra något för sitt land, säger Narizjna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes