Hoppa till huvudinnehåll

Elever okej med att lärare gräver i väskan

Väskor ligger huller om buller i Strömborgska skolans entré. Bild: Yle/Carmela Walder tambur

Elever vid Strömborgska skolan i Borgå tycker att det är helt okej att mobiltelefoner som används under lektionstid konfiskeras. Eleverna tycker också att det är bra att den som skräpar och klottar ska städa efter sig, trots att den som måste städa troligen protesterar.

- Nog är det helt bra om man har varit och skräpat där, säger eleven Karin Smeds.

Får kolla i väskan

Den nya lagen som trädde i kraft vid årsskiftet ger lärare en möjlighet att gå igenom innehållet i en väska om läraren har grova misstankar att där finns någonting farligt, till exempel en kniv.

Rektorn säger att förändringarna är små jämfört med tidigare. Bild: Yle/Carmela Walder carita wikstén-gustafsson

- För att kolla en väska ska man ungefär ha sett att eleven har satt någonting i väskan, säger rektor Carola Wikstén-Gustafsson.

Elever accepterar att lärarna kontrollerar innehållet i väskan om det är nödvändigt.

Alexander Beijar skulle helst inte vilja ge bort sin telefon under lektionstid. Bild: Yle/Rebecca Olin alexander beijar

- Men lite störande är det om de kommer och gräver i ens väskor, säger Karin Smeds.

Alexander Beijar säger att han inte skulle störas av att någon kollade hans väska, för enligt honom har han ingenting att dölja. Hans tippning är att lärare kunde gå på jakt efter tobak i väskorna.

Väldigt lite förändras

Rektor Carola Wikstén-Gustafsson säger att lagen för med sig mycket få ändringar i de rutiner som redan finns i skolan. Tidigare uppmanade lärarna elever att ge ifrån sig sina telefoner, nu kan lärare tvinga elever att göra det.

Det som också är nytt är att elever kan tvingas städa efter sig.

Bildningsväsendet i Borgå har inte gett lärare eller rektorer några konkreta direktiv i hur den nya lagen ska tolkas. Wikstén-Gustafsson har gått på Regionförvaltningsverkets kurs om lagförändringen.

Rektorn informerade Strömborgska skolans lärare på lärarmötet på måndag om vilka förändringarna är och spelregler som gäller.

Läs också