Hoppa till huvudinnehåll

Hjärtkirurgin bordlades

Bild: Hans-Mikael Holmgren / Yle vasa centralsjukhus

Som väntat fattades på tisdagen inga beslut om framtiden för hjärtkirurgin vid Vasa centralsjukhus. Ärendet bordlades och behandlas på nytt om en vecka.

Tills dess ska tjänstemännen i sjukvårdsdistriktet komma med nya uträkningar om hur mycket det kostar att behålla hjärtkirurgin. För att behålla hjärtkirurgin måste kommunerna skjuta till drygt en miljon euro.

- Många kommuner har kämpat med att få ihop budgeten för år 2014 och flera måste ta till drastiska åtgärder som permitteringar så jag har svårt att tro att de kan skjuta till mer pengar för hjärtkirurgin, säger sjukvårdsdistriktets styrelseordförande Hans Frantz.

Då Yle Österbottens reporter frågade några styrelseledamöter om deras egen åsikt om hjärtkirurgin, hänvisade de till att styrelsen beslutat att det är direktör Göran Honga som uttalar sig.

Överläkare vill ha kvar hjärtkirurgin

På tisdagen lyssnade sjukvårdsdistriktets styrelse på de fyra överläkare som hade ombetts ge sitt utlåtande om hjärtkirurgin. Överläkarna anser alla att det är viktigt för deras egen specialitet och sjukhusets status att hjärtkirurgin får en fortsättning.

Vasa centralsjukhus är det enda centralsjukhuset i Finland som utför öppenhjärtkirurgiska operationer. På annat håll har dessa operationer centraliserats till universitetssjukhus. Vasa centralsjukhus har bett centralsjukhusen i Satakunta, Seinäjoki och Rovaniemi redogöra hur de sköter ingrepp utan stöd av en specialist som assisteras av ett jourhavande team. Erfarenheterna från sjukhusen har varit positiva.

20–22 januari håller sjukvårdsdistriktets styrelse och sjukhusets ledning ett strategiseminarium. Då fortsätter behandlingen av hjärtkirurgins framtid.

Fullmäktige möts den 25 februari.