Hoppa till huvudinnehåll

Al Jazeera världens mest internationella nyhetskanal

På bara några år har Al Jazeera expanderat över hela världen. Förutom lokala TV-kanaler bland annat i Sarajevo på Balkanhalvön, i Turkiet och i Burma satsar man nu stort på Al Jazeera America.

TV-nytt har besökt högkvarteret i Doha i Qatar på arabiska halvön för att ta reda på hemligheten bakom framgången.

Det ursprungliga arabiska Al Jazeera grundades för sjutton är sedan och blev en revolution i hela arabvärlden. Nyhetskanalen anses ha bidragit till den arabiska våren de senaste tre åren genom att plötsligt låta vanligt folk komma till tals i nyheterna. Bolaget grundades i Qatar som allt sedan dess aktivt har stött de journalistiska satsningarna i bolaget.

Tio år senare, 2006, grundades Al Jazeera English och TV-kanalen har redan expanderat till 140 länder och till 270 miljoner hushåll i hela världen.

Den största engelskspråkiga satsningen hittills är Al Jazeera America som grundades i augusti i fjol när bolaget köpte upp den progressiva TV-kanalen Current TV som hade grundats av före detta vice-president Al Gore. Köpesumman uppges ha varit 500 miljoner dollar eller ca 370 miljoner euro.

Stort sug efter nya nyheter

Över 21 000 personer sökte direkt jobb hos Al Jazeera America med huvudkontor i New York och ett tiotal kontor runtom i landet. Avsikten är uttryckligen att också i USA låta vanligt folk komma till tals och berätta hur makthavarnas beslut påverkar deras vardag. Man samarbetar bland annat med Time Warner Cable som gör TV-programmen tillgängliga för amerikanerna.

President Barack Obama har låtit sig intervjuas av Al Jazeera English och utrikesminister Hillary Clinton berömde TV-bolaget för deras rapportering från Gaza när Israel anföll palestinierna inför nyåret 2009. Kontrasten är stor mot den föregående Bush-regimen som kallade Al Jazeera för terrorister. USA lät också bomba Al Jazeera kontoren i Kabul i Afghanistan och senare det irakiska kontoret i Bagdad.

Det mångkulturella ger styrka

Chefen för nyhetsplaneringen på Al Jazeera English, exekutiva producenten Ramsey Zarifeh är engelsman som har bott i Japan och tidigare jobbat som journalist i Schweiz. Han säger att en av bolagets stora styrkor är den mångkulturella bakgrunden bland de anställda. Bara på centralredaktionen i Doha i Qatar representerar de anställda över tjugo olika nationaliteter. Inom hela bolaget och alla de olika kanalerna representerar de anställda hela sjuttio olika nationer.

Zarifeh jämför ägarmodellen med Public Servicebolaget BBC i England. Han intygar att det privata ägarbolaget i Qatar inte på något sätt befattar sig med det journalistiska arbetet på Al Jazeera. Ägarbolaget Al Jazeera Media Network verkar i allmänhetens tjänst och är mera oberoende än tidigare när det var ett statsbolag under den enväldige emiren av Qatar.

Tv-nytt presenterar inom kort några reportrar på Al Jazeera English som berättar om fördelarna och problemen med sitt arbete.

Läs också