Hoppa till huvudinnehåll

Det känsliga ämnet språk

Heidi Grandell-Sonck är programledare för Experttimmen heidi grandell-sonck

Varför väcker språk så mycket känslor? Är det alltid fel att använda finlandismer? Om vi plötsligt inte hade ett språk, hur mycket av vår identitet skulle då gå förlorad?

Du som läser den här texten är med stor sannolikhet finlandssvensk. De flesta av oss som hör till en språklig minoritet håller språket nära hjärtat. Vi tänker på det, vi vänder och vrider på ord, vi är nyfikna och vetgiriga. Är det för att språket bär på hemligheter om vilka vi är som människor? Svar på frågor om tillhörighet och bakgrund – ja, identitet?

Vad bra svenska du talar
En klassiker: För fem år sedan bodde jag i Göteborg. I nästan ett år kom jag undan utan att höra det där förödmjukande ”Men vad bra svenska du har lärt dig!” Till sist (faktiskt så sent som när jag flyttade ut ur studentlägenheten i Johanneberg) fick jag ändå höra det, och det är utmattande om man börjar tänka efter.

För det som händer i samma stund man hör orden är att ens identitet för en stund raseras. Man antas liksom ha en annan identitet någonstans där under det där ”inlärda språket” som de facto är ens eget. Ingen har med avsikt trampat en på tårna, ändå svider det lite.

Det är lätt att skaka av sig, men tanken (om man leker med den) är skrämmande och kan växa till sig till ett maffigt minoritetskomplex. Särskilt om man inte har nära till sina minoritetsfränder.

Ständig debatt
Men språk är också ett ämne som lätt via identitet glider över i vi-och-de-tänk. Vi skyddar vårt språk som mödrar skyddar sina spädbarn – och inte sällan spelas det på protektionistiska strängar. Se bara på debatten om finskan på Åland, ja eller varför inte bara blicka tillbaka på hur språkdiskussionen i Finland alltid har sett ut.

Att använda ordet ”språk” eller ”svenska” i en rubrik på svenska.yle.fi lär för övrigt vara ett säkert knep för att få många klick. Nästan lika säkert som ”naken”. Det bevisas inte minst av de nästan 60.000 sidvisningar som Svenska Yles språktest har fått hittills.

Att njuta av språket
Jag anslöt mig nyligen till en grupp på Facebook som heter Finlandssvenska ord och uttryck. Diskussionerna i gruppen speglar på ett fint sätt det som jag upplever att Experttimmen om språk handlar om. Vetgirighet, nyfikenhet, lustigheter, kuriosa, regionala skillnader i Svenskfinland.

I kväll är det efter ett längre uppehåll igen dags för Experttimmen om det svenska språket. Ett program som på alla sätt känns nödvändigt just i Svenskfinland. Jag hoppas själv på nya insikter, aha-upplevelser och lärdomar. Ingen fråga är för liten eller för stor för att diskuteras.

I Experttimmen om språk på torsdag deltog språkvårdarna Charlotta af Hällström-Reijonen och Anna Maria Gustafsson. Hör programmet på Yle Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega