Hoppa till huvudinnehåll

Guggenheimstiftelsen drar tillbaka ansökan om statligt stöd

Veronika Honkasalo (VF)
Guggenheimprojektet är inte trovärdigt tycker Vänsterförbundets Veronika Honksalo. Veronika Honkasalo (VF) Bild: YLE/Christoffer Gröhn veronika honkasalo. vänsterförbundet

Helsingforspolitiker anklagar Guggenheimstiftelsen för att ha undanhållit information från stadsstyrelsen. Stiftelsen hade ansökt om flera hundratusen euro av Arbets- och näringsministeriet för arkitekttävlingen. Det har stadsstyrelsen inte känt till.

På onsdagseftermiddagen meddelade stiftelsen ändå att ansökan dras tillbaka.

När stadsstyrelsen röstade om tomtreserveringen för Guggenheimstiftelsen i måndags gjorde man det i tron att tävlingen bekostas av privata medel. De nya uppgifterna om statligt stöd inverkade negativt på bland annat stadsstyrelseledamoten Erkki Peräläs (De gröna) inställning till projektet.

I dag på onsdag skrev Perälä ett inlägg på Facebook om att han inte var medveten om att stiftelsen sökt pengar från Arbets- och näringsministeriet. Perälä skriver att informationen skulle ha varit väsentlig inför tomtreserveringsbeslutet.

- De gröna meddelar att de villkor som vi tidigare ställt om att arkitekturtävlingen inte ska betalas med offentliga medel håller. Vi har också gjort det här klart för Guggenheimstiftelsen - vi stöder inte projektet om man inte i det här skedet kan finansiera arkitekturtävlingen med privata medel, säger Emma Kari.

På onsdagseftermiddagen publicerade De gröna ett ställningstagande i frågan. I ställningstagande säger De grönas stadsstyrelsegrupps ordförande Hannu Oskala att han hoppas att man nu tagit lärdom av det skedda.

FNB var först med nyheten om De gröna kan komma att upphöra med sitt stöd för Guggenheimprojektet.

"Projektet inte trovärdigt"

Också Vänsterförbundet reagerade på nyheten om de statliga pengarna för arkitekttävlingen. Veronika Honkasalo (VF) som sitter i stadsfullmäktige håller med Perälä om att stiftelsen hemlighållit information.

- Vi har varit emot projektet på grund av att den ekonomiska planen inte är tillräckligt trovärdig. Det här är ett bra bevis på att det inte är trovärdigt! säger Honkasalo.

Erkki Perälä ger Guggenheimstiftelsen ett ultimatum när han skriver att stiftelsen inte får ta emot pengarna om de vill ha hans röst. Också Honkasalo ser det här som en möjlighet.

Helsingfors stadsfullmäktige möts på onsdag kväll. Flera partier väntas diskutera sin inställning till Guggenheimfrågan inför mötet.

Läs också:

De vände kappan i Guggenheimfrågan
Staten satsar flera hundratusen euro på Guggenheim-tävling

 • Finland i ropet i Malaysia – det goda anseendet kan hjälpa företagare

  Finland förknippas med ett högklassiskt skolsystem.

  I Sydostasien är Finland känt främst för sin rena natur och för att ha ett högklassigt skolsystem. Många sydostasiater har också i övrigt en positiv uppfattning om Finland. I Malaysia har några driftiga finländare satsat på att försöka dra nytta av det goda ryktet.

 • Per Espen vet varför vi har svårt att göra något för klimatet

  Vi vet alla att vi borde göra något och införa förändringar.

  Vi vet alla att vi borde göra något i våra liv för att minska vårt miljöavtryck. Men det är ofta väldigt svårt att komma till skott och verkligen införa några förändringar. Detta kan härledas till vår egen hjärna, som är väldigt duktig på att skydda oss från sånt som känns jobbigt.

 • Tom såg klimatförändringarna i vitögat - för tolv år sedan

  Tom Juslin åkte på klimatreportageresa i Norden.

  Även den mest inbitna klimatskeptikern har svårt att säga emot vittnesmålen av isländska fiskare som beskriver hur deras vardag förändrats, eller skogsägare som berättar om hur läget blivit sämre.

 • Karin och Theo påverkar miljöpolitiken

  Engagerade sig i kampanjen Ilmastoveivi 2019.

  Vad vi väljer att göra kan ha långtgående inverkan på vår omgivning. Karin Cederlöf och Theo Levlin engagerade sig i Ilmastoveivi 2019-kampanjen efter att ha sett ett upprop på sociala medier.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen