Hoppa till huvudinnehåll

Nej, se det snöar!

Snökanonerna är äntligen igång vid Öjberget. Bild: Yle/Kati Enkvist öjberget

Snö och kyla har varit hett efterlängtat vid Vasa skidklubb. Nu är snökanonerna igång vid Öjberget och Mikael Nylund, ordförande för Vasa skidklubb, är alldeles lyrisk över snöhögarna som växer varje dag.

Det börjar äntligen vara dags att plocka fram skidutrustningen. Öjberget är redo att komma igång med verksamheten.

Mikael Nylund. Bild: Yle/Kati Enkvist öjberget

- Det ser riktigt bra ut här. Temperaturen ligger den här morgonen på -14 grader och det är perfekt eftersom då fryser inte snökanonerna. De producerar åtskilliga kubikmeter snö dygnet runt, säger Mikael Nylund, ordförande för Vasa skidklubb.

Det blir snart åka av

Skidspåret är redan öppet för den som vågar trotsa kylan.

- Redan igår på tisdagen fanns det skidåkare i terrängspåret. Nu får stadens pojkar och gubbar ta till pistmaskinen och börja skuffa och jämna ut snön. Då blir det åka av i backen också. Vi i skidklubben hoppas att våra knattegrupper ska komma igång så snabbt som möjligt.

Den milda vintern har ställt till problem för skidklubben. Längtan efter att få åka är så väldigt stor.

- Det som vi vill mest av allt är att åka utför backen och det har vi inte alls kunnat göra här på hemmaplan. Det betyder att de allra yngsta klubbmedlemmarna inte har fått börja träna ännu. Men vi får finna oss i att vår sport utövas på naturens villkor, säger Nylund.

Backhoppningen ligger i dvala

Alpina-, snowboard-, längdåkning och telemarksektionerna är de aktiva inom skidklubben. Dessutom finns en till sektion som befinner sig i dvala.

- På varje årsmöte talar vi om backhoppnings-sektionen som befinner sig i sovande läge. eller rättare sagt i dvala, säger Nylund och skrattar.

- Här fanns för många år sedan en stor hoppbacke och Vasa skidklubb började som en backhoppningsförening, Det är en sådan gammal tradition, därför avslutar vi inte sektionen. Och vem vet, i framtiden finns det kanske en hoppbacke här igen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten