Hoppa till huvudinnehåll

Resebloggare mycket imponerade av Borgå

Bild: YLE/Stella Brunberg gamla stan i borgå

Borgåborna är fantastiska, säger internationella resebloggare. Gästfriheten och vänligheten i Borgå har imponerat på de fem resebloggare som Borgå stads turism- och marknadsföringsavdelning har bjudit in för att under två dagar bekanta sig med Borgå.

Borgå stad har bjudit bloggarna på övernattning vid Gamla Rådhustorget, på rundvandring i Gamla stan och på middag i ett privat hem. Det som bloggarna upplevde som extra häftigt var att vinterbada i Pepotgropen. Det finska köket imponerade speciellt på Amanda Mouttaki som också skriver mycket om mat på marocmama.com.

Bild: Yle/Carmela Walder resemässan

På plats i Borgå fanns bloggare från Brasilien, Marocko, Frankrike och Norge. Temperaturskillnaden är femtio grader mellan Brasilien och Finland. Trots det, eller kanske just därför, har Andre Motta trivts bra.

Bloggar fungerar som reseguider

Resebloggar fungerar idag på samma sätt som tryckta reseguider för kanske tjugo år sedan. Reseintresserade läser bloggar för att få konkreta tips och autentiska upplevelser. Nytt är möjligheten att kunna följa med bloggarnas upplevelser i realtid via olika sociala medier.

- Det här varit jätteroligt att besöka Borgå, säger Janicke Hansen från Norge. Hon tycker att Finland har helt annorlunda kultur och natur än Norge trots att länderna båda hör till Norden.

Janicke Hansen är glad över att hon vågade simma i vaken Bild: Yle/Carmela Walder janicke hansen

Naturen en trumfkort

Adeline Gressin från Paris har njutit av naturen i Borgå. Hon har promenerat längs ån och beundrat det vita landskapet.

- I Paris är snön mest en pina då samhället inte är uppbyggt så att staden ska klara av den. Här är snön en njutning, säger hon.

Adeline Gressin skulle gärna uppleva Borgå och Finland också sommartid och planerar att komma tillbaka. Hon skulle vilja vandra i skogen och uppleva skärgården.

Fransmän åker sällan till de nordiska länderna på semester och det tycker Adeline Gressin är synd. Många yngre fransmän reser mer utanför det egna landets gränser än tidigare.

- Men det är nog typiskt fransmän att turista i hemlandet, säger hon.

Maten fick gott betyg

Amanda och Youssef Mouttaki upprätthåller bloggen marocmama.com. De skriver om vardagen i Marocko, men också om mat och resor.

Amanda är mycket imponerad av den finska maten, speciellt mycket tycker hon om rökt renkött.

- Renkött ska jag köpa med mig hem till Marocko, säger hon.

Hon brukar inte tycka om fisk, men laxen hon har blivit bjuden på i Borgå har varit god.

- Nästan som om det inte alls skulle ha varit fisk, säger hon och skrattar.

Hennes man Youffef Mouttaki skriver i bloggen om den finska gästfriheten och om upplevelsen av att bli bjuden på middag i ett vanligt Borgåhem.

Läs också: Resebloggare ska marknadsföra Finland

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland