Hoppa till huvudinnehåll

Spänt läge i västra Mexiko

Mexikos regering har skickade under tisdagen soldater och federala poliser till delstaten. Bild: EPA drogkarteller mexiko

Mexikanska soldater har återtagit kontrollen över delstaten Michoacán i västra Mexiko och drabbat samman med lokala medborgargarden. Medborgargardena har formats i delstaten de senaste veckorna för att strida mot knarkmaffian.

Den mexikanska regeringen beslöt i går att skicka trupper till delstaten Michoacán för att få ett slut på sammandrabbningarna mellan medborgargarden och drogkartellen Tempelriddarna. Samtidigt uppmanade regeringen medborgargardena att genast lägga ner sina vapen.

De allra flesta medborgargarden har inte lytt ordern. Det har lett till spridda sammandrabbningar mellan soldaterna och medborgargardena på olika håll i delstaten.

Medborgargarden har sagt att de inte kommer att lägga ner vapnen förrän ledarna för drogkartellen är gripna. De är oroade över att Tempelriddarna annars ger sig på deras familjer.

Vill befria folket från drogkartellerna

Medborgargardena har formats för att de anser att regeringen inte klarar av att skydda invånarna från knarkmaffian. De har under de senaste dagarna tagit kontrollen över flera städer i delstaten Michoacán i västra Mexiko.

Medborgargardena har avväpnat lokala polismyndigheter och gripit folk med kopplingar till drogkartellen Tempelriddarna. De har ryckt allt närmare staden Apatzingan där knarkmaffian har sitt högkvarter.

Under tisdagen skickade regeringen soldater och federala poliser till delstaten för att återta kontrollen efter att delstatens guvernör hade bett om hjälp.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes