Hoppa till huvudinnehåll

"Vi vill inte ha en skyskrapsmodell i Grankulla"

Larvfötter på en maskin kör över bråte.
VVO väntar på ett rivningstillstånd för tre våningshus i centrum av Grankulla. Larvfötter på en maskin kör över bråte. Bild: Yle/Roger Källman larvfötter

Tre gamla bostadshus från 1970-talet är rivningshotade. Markägaren VVO koncernen vill bygga nytt och högre. Men de tre husen visade sig vara en känslig fråga för Grankullaborna.

De tre vita trevåningshusen som kantar Stationsvägen invid järnvägsstationen är för många Grankullabor en del av stadsbilden. Kanske också för dem som ofta åker tåg förbi Grankulla. Nu är husen på Stationsvägen 10 och 12-14 rivningshotade.

Markägaren VVO koncernen vill riva husen där det finns sammanlagt 54 lägenheter. I stället vill koncernen bygga nytt och högre. Samtidigt vill man fördubbla antalet lägenheter på området.

I sin ansökning om rivningstillstånd säger VVO att husen är i så dåligt skick att det inte helt enkelt är lönsamt att renovera dem. Stadsstyrelsens ordförande Finn Berg (SFP) förhåller sig avvaktande till det här påståendet.

- Det är väl VVO som säger att husen är i dåligt skick, så jag kan inte uttala mig om det. Jag har däremot hört av de som bor i husen att de kanske inte är i så dåligt skick, säger Berg.

Det är stadsstyrelsen som ska ta ställning till husens öde. VVO hoppas dessutom på att detaljplanen för området förändras.

- Det finns olika åsikter om saken så det är svårt att säga hur det blir. Men en viss reservation kan man säga att det finns i det här ärendet, säger Berg.

”Mina barn har bott på samma adress sedan de varit små”

Fotografen Jyri Laitinen har bott 17 år på adressen Stationsvägen 10. Han har sin ateljé ett stenkast ifrån på Stationsvägen 2. Han reagerade starkt på rivningsplanerna.

- Det var en chock. Jag kan inte förstå varför man vill riva hus som är på en fin plats, säger Laitinen.

Laitinen ifrågasätter också VVO:s påstående om att husen skulle vara så gott som fallfärdiga.

- Jag är ju förstås ingen expert men det ser ut som om det främst är fasaden som måste piffas upp. Visst står husen liksom alla över 40-åriga hus inför en rörreparation men någon desto utförligare renovering tror jag inte att behövs, menar Laitinen.

Laitinen suckar djupt då han tänker på att hans nuvarande hem kan komma att rivas.

- Vi har haft ett så långt liv här. Mina barn har bott på samma adress sedan de varit små. Vi skulle måsta hitta något motsvarande i närheten. Längre bort vill jag inte flytta. Det skulle inte vara lätt, suckar Laitinen.

Läs också