Hoppa till huvudinnehåll

Allvarliga dopningsanklagelser i Norge

Mads Drange
Mads Dranges bok om dopningshemligheter kommer ut snart. Mads Drange Bild: Förlag Kagge mads drange

Norsk idrott skakas av tunga dopningsanklagelser från den tidigare antidopningschefen Mads Drange, som i sin kommande bok berättar att flera toppidrottare använt och använder förbjudna medel.

Den store dopningsbluffen
Den store dopningsbluffen Bild: Kagge Förlag den store dopningsbluffen
Den mångårige ledaren för stiftelsen Antidopning Norge ska inom kort ge ut boken ”Den store dopingbløffen” som går hårt ut mot flera toppidrottare, som Drange i bred utsträckning påstår använda bloddopning.

Drange anser att det nuvarande antidopningsarbetet inte är tillräckligt och menar att det fortfarande är alltför enkelt att fuska. Han berättar att han tappat tron på antidopningsarbetet och sade därför upp sig.

– Du ska antingen vara dum, ha dåliga rådgivare eller en väldig otur för att bli testad positivt, skriver Drange enligt norska medier.

Drange nämner inga namn på dopade idrottare eller vilka grenar det handlar om, men säger att det är frågan om flera olika sporter. NRK tror det främst handlar om cyklister, skidåkare och skidskyttar.

– Jag vet att det finns norska elitidrottare inom andra sporter som har dopat sig och som gör det fortfarande – låt vara att Norge har ett av de mest strikta testningssystemen, säger Drange.

"Goda nyheter"

Mads Drange gjorde 2007 ett norskt blodprofilsprogram och samlade in massor av blodvärden för att kunna upptäcka onormala variationer. Han märkte då att flera norska toppidrottare uppvisade värden som tydde på bloddopning.

– Flera gånger var jag tvungen att dubbel- och trippelkolla om det jag såg stämde. Efter att ha prövat alla möjliga förklaringar så kunde jag inte finna något annat svar på dessa resultat än bloddopning, skriver Drange.

– När jag hittade "fingeravtryck" av både epo och blodtransfusioner i norska profiler – och det stämde ofta bra överens med viktiga tävlingar och mästerskap – började misstanken bli stark nog för att jag kände ett ansvar att ta det vidare.

Enligt Kari-Pekka Kyrö finns det inget överraskande i Dranges uttalanden – för andra än norrmännen. Han menar att det inte är något under att Norge är ett suveränt vintersportland, inte minst för att landet har kanske världens mest omfattande bloddatabank.

– Jag tänker så att ju mer utvecklats testningssystem, desto bättre vet användarna var gränserna går och vad man kan göra. Det här är bara goda nyheter. Det är mycket viktigt att man pratar om sånt här i Norge, säger Kyrö till Yle Urheilu.

Se NRK:s intervju med Mads Drange här.

Läs också