Hoppa till huvudinnehåll

Arhinmäki bojkottar OS-invigning

Paavo Arhinmäki
Problem med mänskilga rättigheter eller miljöaspekter borde beaktas när man väljer ort för idrottsevenemang, säger Arhinmäki. Paavo Arhinmäki Bild: Yle arhinmäki

Idrottsminister Paavo Arhinmäki (VF) tänker bojkotta invigningen av vinter-OS i Sotji.

Arhinmäki sade i Yles aktualitetsprogram A-Studio i går kväll att han kommer att se invigningen hemma i sin egen soffa. Däremot kan han tänka sig att åka till Sotji för att se slutskedet av OS.

- I Finland inbjuds presidenten, statsministern och idrottsministern till invigningen. Om jag har förstått det rätt är presidenten på väg till invigning, sade Arhinmäki.

Arhinmäki säger inte rakt ut att det är frågan om en bojkott mot det skrala människorättsläget i Ryssland att han själv uteblir från invigningen. Mellan raderna i hans svar går det ändå att läsa att det är frågan om en bojkott:

- Bojkotterna har två sidor. Dels handlar det om idrottare som bojkottar idrottsevenemang. Dem understöder jag inte under några omständigheter. Idrottare ska ha rätt att delta i Olympiska spel. Spelen kan vara avgörande för en idrottares framtid, säger Arhinmäki.

Arhinmäki anser i princip att det är bra att beslutsfattare deltar i de Olympiska spelen för att visa sitt stöd till idrottare.

- Å andra sidan ska man inte stöda kränkningar mot mänskliga rättigheter, inskränkningar i yttrandefrihet eller förtryck av sexuella minoriteter. Problemet med idrottsevenemang är, att de här frågorna inte alltid beaktas; till exempel beträffande VM i ishockey som går av stapeln i Vitryssland, Europas sista diktatur, fotbolls-VM som byggs upp med slavarbete i Quatar, och problem med mänskliga rättigheter och miljöproblem i Sotchi, Ryssland. Sådana här frågor borde avgöras när man väljer värdland för idrottsevenemang, säger Paavo Arhinmäki.