Hoppa till huvudinnehåll

Karleby svenska församling splittras i kyrkoherdeval

Kyrkan i Karleby.
Kyrkoherdetjänsten ska besättas av en person som kan samarbeta med kvinnliga präster. Kyrkan i Karleby. Bild: YLE/Rolf Granqvist karleby kyrka

Borgå stifts domkapitel kunde ännu på torsdagen inte ta ett beslut om vem av de tre personer som sökt tjänsten som kyrkoherde i Karleby svenska församling är behörig.

En stor fråga är om de som har sökt tjänsten kan samarbeta med kvinnliga präster. Borgå stift kan inte godkänna behörigheten om den sökande inte kan samarbeta med kvinnliga präster.

Notarie Clas Abrahamsson säger att de nästa vecka ska intervjua de som sökt tjänsten och den sjunde februari tar de beslut om behörigheten. Ger inte domkapitlet behörighet kan församlingsrådet inte välja den personen till kyrkoherdetjänsten.

Delad församling

Karleby svenska församling har delat sig i den här frågan. När det kommer till frågan om kvinnliga präster brukar församlingsrådet rösta 5-3, där majoriteten är av den konservativa falangen.

- Det är väl som med allt annat, det finns två kanter, säger Anders Kankkonen som är suppleant i församlingsrådet i Karleby svenska församling.

- Vår kyrkoherde Peter Kankkonen (går i pension i sommar, red.anm.) har inte kunnat samarbeta med kvinnliga präster men han har ändå hållit ihop församlingen och gjort ett gott arbete. Men det kan bara bli bättre nu, säger Rolf-Erik Mäkelä som sitter i det gemensamma kyrkofullmäktige i Karleby.

Rolf-Erik Mäkelä och Anders Kankkonen hoppas att det ska ena församlingen Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist rolf-erik mäkelä

Duktiga kandidater stängs ute

Anders Kankkonen och Rolf-Erik Mäkelä har inget emot kvinnliga präster men Kankkonen är ändå lite bekymrad över att de sökandes behörighet avgörs på frågan om kvinnliga präster.

- Man ska kunna samarbeta med kvinnliga präster men den här punkten gör också att duktiga kandidater stängs ute från posten på grund av deras övertygelse, säger Kankkonen.

Tre kan bli en

De tre som har sökt tjänsten kan snabbt bli bara en efter att domkapitlet fattat beslutet om behörighet. Jan Nygård har tidigare inte kunnat samarbeta med kvinnliga präster, Tuisku Winters åsikt är inte officiell medan Per Stenberg öppet sagt att han inte har problem med kvinnliga präster.

- Det blir församlingsrådet som får avgöra om man kan tillsätta tjänsten om det bara finns en behörig efter att beslutet fattats. Men min personliga åsikt är att vi ska vara glada att vi fått flera sökande och då ska vi inte behöva lediganslå tjänsten igen utan kan välja kyrkoherde även om det bara finns en som är behörig.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten