Hoppa till huvudinnehåll

Växthuset: Konstruktion 2

Jim och Johan spikar fästen för fasadbräder.
Jim och Johan spikar fästen för fasadbräder Jim och Johan spikar fästen för fasadbräder. Bild: YLE/Strömsö takstolar

I denna artikel visar vi hur takstolarna och fasadbräderna sattes på plats. Takstolen och stommen målas med en sk off-black, tjärbaserad färg, fasaden får en brun färg kallad grön umbra.

I artikeln Växthuset: Konstruktion kan du bekanta dig på föregående byggnadsskede, d v s när Jim, Johan och Susanna bygger och reser modulerna till stommen.

Nu är de bärande delarna på plats. Vi har liggande och stående byggpinnar, pelare på stående och balkar på liggande, förklarar Johan.De bärande delar tar upp kraften och för ner den till grunden. Mellan de bärande delarna på vardera sidor kommer takstolar som fästs till en balk. Allt måste strävas med snedsträvor för har man fyra punkter håller det inte, men har man tre så håller det ihop på ett helt annat sätt.

Balken som skall stöda hela konstruktionen måste vara rejäl. Här användes sextumsplankor. I den ena planken sågades ut ställen för takstolarna. Sedan limmades och spikades plankorna ihop till en enda lång och kraftig balk. I varje takstol sågades en fals i den övre delen där fönsterrutorna kittas fast.

Innan fasadbräderna spikades fast målades konstruktionen med en nästan svart färg som blandats ut i en traditionell, litet laserande tjärfärg. En tjärfärg är samtiidgt impregnerande så att den står mot väder och vind. Det är bra om stommen har en annan färg än fasadbräderna så att den får synas ordentligt.

Vår svarta, off black -kulör kommer från ett nyanseringssystem eller färgkarta som heter RAL. RAL används ofta av arkitekter och inom metallindustrin.

RAL betyder Reichsausschuss für Lieferbedingungen och utvecklades 1925 av RAL Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung e.V för att göra ett enkelt system för att visa olika kulörer. I början fanns det 40 olika kulörer men numera finns över 200 olika kulörer i det som heter RAL classic. I RAL-systemet beskrivs kulören med ett fyrsiffrigt tal, vår off black kulör heter RAL 7021.

Fasadbräderna får en slamfärg med namnet grön umbra. Umbra är namnet på ett mörkbrunt färpigment och färgen är mer brun än grön. Namnet Umbra kommer från att man tillverkar färgpigmentet av en lera som finns i landskapet Umbrien i Italien.

Mera om färger och hur trion tänkte kan du läsa i artikeln Växthuset: Materialen.

Fasaden får stående panel. Det är stor skillnad om man väljer att lägga panelen stående eller liggande. Om man man har ett hög konstruktion vill man kanske lägga panelen liggande för att ge ett balanserat intryck, men Johan tycker att det känns mer konsekvent att fortsätta bygga på höjden och ge växthuset ett högt intryck.

Panelbräderna är breda och kraftiga, Men innan de spikas fast skall stommen förses med spikreglar med 60 centimeters mellanrum ända upp. Panelbrädernas nedre kant är sned och försedd med sk droppnäsa för att regnvatten skall kunna rinna ner. Under panelen har Jim och Johan spikat fast en linjal för att få panelen rak. Den här gången används spikpistol eftersom panelen täcker en 40 kvadratmeter stor yta.

Till sist förstärker Johan fogarna där balkarma är fästa stumt mot modulen med vinkeljärnen han svetsade i ett tidigare skede. Vinkeljärnen fästs med rejäla bultar. (se bildkollaget)

Nyligen publicerat - Bygga och bo