Hoppa till huvudinnehåll

Compact living på en helt ny nivå

Microtopia
Microtopia Bild: SVT microtopia

Svenska dokumentären Microtopia presenterar en handfull personer världen runt som tagit compact living till en helt ny nivå i absolut miniformat.

I den framväxande rörelsen för microboende ryms både frihetssträvan och kritik mot konsumtionssamhället. Är det dags att kliva av ekorrhjulet, lämna den rådande normen kring arbete och konsumtion, sälja bostaden och flytta in i en poncho?

I programmet får vi följa en handfull människor som utforskar möjligheten att leva utanför samhällets ramar i kraftigt nedbantade boendeformer, i små droppformade trädhus, i tvåvåningshus på fem kvadrat, i hus byggda av sopor och lägenheter i lyftkranar, för att nämna några.

Flera av de medverkande framhåller betydelsen av Internet för möjligheten att lämna den rådande samhällsnormen. I spåren av downsizing följer ofta en geografisk isolering som kan uppvägas av sociala medier; flera av de medverkande har bloggar där många följare kan ta del av projekten.


Orginaltitel: Microtopia / Off the Grid (Sverige, 2013)
30 dagar på Arenan

Repris från 2014

Regi: Jesper Wachtmeister
Samproduktion

Mer från programmet

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem