Hoppa till huvudinnehåll

Har ufona landat?

Vertikalpelare eller ljuspelare. Fenomenet kallas halo. halo

Sagolikt vackra dimmiga ljuspelare som sträcker sig upp mot skyn har de senaste dagarna uppenbarat sig på många håll i landet. Det är, synen till trots, inte fråga utomjordingar eller övernaturliga fenomen utan om det optiska fenomenet halo.

Det som behövs för att en halo skall bildas är iskristaller och ljus. Ljuset bryts och reflekteras av iskristallerna berättar meteorologen Pauliina Kuokka vid Meteorologiska institutet i Helsingfors.

Meteorolog Pauliina Kuokka Bild: Nina Sederlöf meteorolog

På grund av den stränga kölden, det klara vädret och iskristallernas rätta storlek kan det bildas ljuspelare som via en ljuskälla sprider sig som en enorm pelare upp i det blå. På bilden ser vi vertikalpelare men en halo kan också vara formad som en båge eller förekomma som en rund ring runt solen eller månen.

Ljusfenomenet bildas oftast på hög höjd men kan också skådas vid markytan om förhållandena är gynnsamma och belysningen rätt. Själva ordet halo kommer från grekiskan och betyder ring eller cirkel.

Kuokka har i egenskap av jourhavande meteorolog tagit emot några samtal av förbryllade medborgare om ljusfenomenet.

- Varje år ringer det människor och frågar vad det riktigt är frågan om. Jag förklarar och berättar att det inte är farligt. Dessutom är halos rätt så vanliga i synnerhet i höga höjder, man måste bara förstå att titta efter dem.

Kylan kommer att hålla i ännu minst en vecka, till och med två, spår Kuokka. Så det är högst troligt att flera tillfällen för att skåda ljusfenomenet ges. Nära skidcenter var snökanonerna jobbar på och belysningen är stark, är bra platser att bonga halos, tipsar Kuokka.

Läs också