Hoppa till huvudinnehåll

Nya direktiv för upphandling av mat

Bild: Yle/ Sonja Rundt centralköket i korsholms högstadium

I dag spelar priset en avgörande roll när kommunerna gör sina upphandlingar för till exempel skolmaten. I framtiden kan kvaliteten, miljöfrågor och sociala frågor komma att få en viktigare roll. Europaparlamentet har godkänt ett uppdaterat direktiv som tillåter att också andra kriterier än priset får en avgörande roll.

- Det blir lättare om vi får välja och vi kan ha andra kriterier än bara priset. Det blir säkert bättre, säger Kirsti Mylläri som är direktör för Vasa Matservice.

Bild: YLE/ Mikaela Löv-Aldén kirsti mylläri

Kommuner och städer måste alltid konkurrensutsätta sin upphandling och priset är den mest avgörande faktorn. Europaparlamentet har godkänt en uppdatering av ett direktiv som styr den offentliga upphandlingen i EU. Kommuner och städer ska få möjlighet att i högre grad beakta kvaliteten och hit kan miljöfrågor och sociala frågor också räknas.
Christer Finne.
Christer Finne. Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund christer finne

Kommuner ska också få de lättare att dela upp sin upphandling i mindre bitar och då får små och medelstora företag större möjligheter att komma in på marknaden.

- Att man delar upp offertförfrågningar i mera produktvisa förfrågningar underlättar för odlare att sälja direkt. Också små lokala partiaffärer får möjlighet att delta i upphandlingen, säger Christer Finne som är grönsaksodlare i Solf.

Kirsti Mylläri tror inte att de nya reglerna kommer att innebära mera ekologiska produkter för Vasas del.

- Eko är inte på tapeten just nu, produkterna är lite dyrare och Vasas ekonomi är inte den bästa. Jag förväntar mig mera av närproducerat, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten