Hoppa till huvudinnehåll

Polisen ser allvarligt på ryktesspridning kring Dragsvik

Gruppen Vin som tjänstgjort i Dragsvik på fb
Gruppen har över 4 000 medlemmar på facebook. Gruppen Vin som tjänstgjort i Dragsvik på fb Bild: Yle ryktesspridning,sociala medier

Polisen ser mycket allvarligt på anklagelserna som spridits i Facebookgruppen "Vi som tjänstgjort i Dragsvik". Kriminalöverkonstapel Mikael Appel säger att ryktesspridning i sociala medier är lika straffbar som annan ärekränkning.

Mikael Appel från Polisen i Vasa
Mikael Appel Mikael Appel från Polisen i Vasa Bild: Yle/ Ulrika Stagnäs-Lund mikael

- Sådana ärenden ska man anmäla till polisen och inte tala om i sociala medier, säger Appel.

Kasernbyggnad i Dragsvik
Brigaden är den enda svenskspråkiga i Finland. Kasernbyggnad i Dragsvik Bild: YLE / Tove Virta kasernbyggnad,Raseborg,Ekenäs

"Vi som tjänstgjort i Dragsvik" är en öppen grupp och flera av Nylands brigads stamanställda har hängts ut med namn i gruppen. De har varit anställda vid brigaden under sjuttio-, åttio-, och nittiotalen - och anklagas för att ha begått seriösa tjänstefel och övergrepp.

Till de grövsta anklagelserna hör rykten om att namngivna stamanställda ska ha begått sexuella övergrepp på pojkar.

Växer på Facebook

Gruppen "Vi som tjänstgjort i Dragsvik" har i dagsläget kring 4 300 medlemmar och växer stadigt. I en tråd på gruppens sida diskuterades "stammisar", det vill säga brigadens stamanställda.

Björn Dahla, som startade diskussionen i gruppen ville samla information om de stamanställda som jobbade på brigaden under hans tjänstgöringstid på åttiotalet.

Snabbt eskalerade dock diskussionen till att handla om stamanställdas övertramp och rykten om tjänstebrott.

- Jag var intresserad av två stamanställda som figurerade under min tid i Dragsvik. När jag upptäckte att det hade skrivits sårande kommentarer om personer jag inte alls var intresserad av stängde jag genast diskussionstråden, säger Dahla.

Diskussionsråden på Facebook stängdes

Eftersom gruppen är öppen för alla kunde vem som helst se de allvarliga anklagelserna. Nu är diskussionstråden stängd men liknande jargong florerar på facebookgruppens sida.

Anklagelserna berör före detta stamanställda och därför kommer inte Nylands brigad att åtgärda dem.

Jantunen "känner inte igen brigaden" i kommentarerna

Olavi Jantunen Bild: yle/Petra Thilman brigadkommendör olavi jantunen

Brigadkommendör Olavi Jantunen säger att ryktesspridning alltid ska tas med en nypa salt, men att grova anklagelser som de här tas på största allvar.

- Jag känner inte igen Nylands brigad i de här kommentarerna, säger han.

De övertramp som nämns på forumet ska ha skett för tiotals år sedan. Brigadkommendör Jantunen framhåller att kontrollen har skärpts i dag och att övergreppen det ryktas om i facebookdiskussionen inte kunde ske nu.

- Även försvaret utvecklas till det bättre. Den beväring Jantunen som ryckte in för tjugo år sedan skulle inte känna igen sig i dag.

Han säger att brigaden i fortsättningen kommer att följa med facebookgruppen.

Läs också: Facebook-tråd förargar försvaret