Hoppa till huvudinnehåll

Från hemmakock till mästerkock

Lotten Lindborg-Suhonen
Lotten Lindborg-Suhonen Bild: Yle / Hannah Norrena lotten lindborg-suhonen

Lotten Lindborg-Suhonen är en helt vanlig tvåbarnsmamma från Borgå men förutom det hyser hon ett väldigt stort intresse för mat – ett intresse som fick henne att söka och bli antagen till fjärde säsongen av Masterchef Finland.

- Jag har i många år tillsammans med min man Klaus gjort egna matvideon och även försökt pusha fram idéerna till TV men det har varit svårt. Vi såg detta program som en möjlig väg in i den här världen, plus att det ju alltid är roligt att tävla.


Masterchef är en matlagningstävling för amatörkockar, man får inte ha någon tidigare professionell erfarenhet av restaurangbranschen men då man ser på tidigare säsonger av programmet, både i Finland och utomlands, inser man att deltagarna måste ha lite större matkunskap än den genomsnittliga makaronimamman.

- Absolut, det märker man ju då man ser på exempelvis Australiens Masterchef, man blir nästan rädd då man ser hur avancerade rätter där lagas - men även de finska deltagarna är väldigt duktiga hemmakockar som har en stor passion för matlagning och har gjort det mycket.

Det som kännetecknar matlagningsprogrammen är juryn – ofta bestående av professionella kockar – som ibland kan vara ganska kritisk och krävande, hur betedde sig de finska jurymedlemmarna Tomi Björck, Sikke Sumari och Mikko Takala?

- Domarna är intressanta för de är alla lite olika, Tomi Björck hjälpte mycket med teknik och matkunskapsfeedback, likaså Sikke medan matkritikern Mikko Takala ser maten lite från ett annat håll. Men nej, jag blev tyvärr inte favoriserad av någon, haha.

Lotten och hennes man Klaus driver en blogg lotten.ratata.fi där de publicerar videon som ska inspirera till matlagning i de finska hemmen, allt från olika maträtter till tips på hur man gör sina egna korvar och öppnar ostron.

- Mat är nog min stora grej, dagligen. Då jag vaknar på morgonen är nästan det första jag tänker på: vad skulle jag ha lust att äta idag, vart kan jag fara och söka intressanta råvaror…för mig är det nog ett heldagsprojekt. Visst har jag också mina dagar då jag är trött och inte orkar laga något och då blir det pizza eller så går vi ut och äter men för det mesta lagar jag nog maten själv. Hur länge det sen tar att laga maten beror helt på råvarorna, ibland tar det sex timmar ibland sex minuter.

Vad skulle kunna vara trevligt att bjuda på om man har besök en lördagkväll?

- Jag är nu inne på linjen att ostron är helt kung. På restaurang är det ofta ganka dyrt att äta dessa så därför hoppas jag att folk skulle våga laga dem hemma. Man kan göra mycket olika grejer, fritera, gratinera, laga goda soppor…eller sen bara servera med en härlig vinägrett eller en skvätt citron tillsammans med ett glas bubbel. Det är fantastiskt.

- Till huvudrätt skulle jag laga en riktigt krämig, härlig risotto. Jag tycker att den helst ska ätas utan fisk eller kött eller liknande, helt som den är. Använd risottoris, en bra buljong och kom ihåg att lämna lite tuggmotstånd i riset. Efter cirka tjugo minuter tar du risotton av värmen, häller i ännu lite buljong och parmesanost så den blir riktigt krämig och god. Nu då det är kallt är risotto den perfekta rätten.

Lotten Lindborg-Suhonen gästade Lördax 18 januari.