Hoppa till huvudinnehåll

Munsala IK vann kylslagen Winter Classic

Anfall mot Kurikkas mål
Anfall mot Kurikkas mål Bild: Yle/Roger Källman muik

Spelare och omkring 260 åskådare trotsade kylan för en speciell ishockeyupplevelsei Pixne i Malax på lördagen. Munsala IK, som leder den österbottniska division 2-zonen mötte Kurikan Ryhti i en så kallad Winter Classic.

Det är MuIK:s spelande tränare, André Smulter, som ligger bakom idén att ta hit koncepter med en gammaldags ishockeymatch: utomhus och på naturis.

- Det ska bli spännande att se hur vi som lag klarar av spela vårt spel och vinna matchen, sade Smulter inför den första tekningen.

Rinken är lite mindre än spelarna är vana med och naturisens kvalitet kan enligt Smulter vara lite osäker. Det hela tas som en utmaning. Fastän matchen har lite av jippokaraktär är utgången av den ändå mycket viktig.

- Vi leder serien med sju poäng då fyra matcher återstår och vi behöver verkligen poängen. Det gör Kurikka också - de har ännu chans att gå till slutspel, så det blir nog en bra match, sade André Smulter.

Förutsättningarna i upplägget - utomhusmatch, naturis, omkring 16 grader kallt - gör att det gäller att hålla spelet enkelt.

- Man brukar säga "Forecheck - backcheck - paycheck". Det blir ingen paycheck, men kanske lite korv efter maten, vi får se, sade Smulter.

Det konceptet visade sig vara framgångsrikt. MuIK tog hem segern med klara siffrorna 4 - 0.

Omkring 200 i publiken

Matchen spelades i rinken vid Pixne i Malax. Speaker för evenemanget var t.f. kommundirektör Miko Ollikainen. Han hälsade alla ishockeyvänner välkomna och påpekade att det här skulle bli den sista officiella matchen i rinken. På platsen ska den planerade ishalen byggas. Den ska stå klar i höst.

Arrangörerna, Malax Idrottsförening, hade laddat upp med kaffe, varm saft och 800 grillkorv. Publikmängden blev tyvärr mindre än man hoppats på, trots det strålande vackra vintervädret.

- Med barnen inräknade har 195 biljetter gått åt (en halv timme efter nedsläpp) . Det hade nog gärna fått vara 100 till, men kylan har väl skrämt bort folk, säger kassör Kjell Geberg.

Mer publik dök upp anefter och slutligen hade 262 personer löst biljett. De som vågade sig ut för att se matchen trivdes.

- Det är spännande och än så länge fryser jag inte, sade Mia Nylund.

Både hon och sonen Johannes är glada över att kommunen ska få en ishall.

- Då kan vi börja spela och träna tidigare, säger Johannes.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten