Hoppa till huvudinnehåll

Kiev: Stordemonstration urartade i kravaller

Bild: EPA/SERGEY DOLZHENKO kiev

En stordemonstration i Ukrainas huvudstad Kiev har urartat i bråk mellan radikala demonstranter och kravallpolis.

Polisen tog till tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstranterna som försökte storma parlamentet.

Kring 100 000 ukrainare samlades till centrala Kiev under söndagen till oppositionens demonstration för att protestera mot nya lagar som begränsar rätten att demonstrera. På självständighetstorget var demonstrationen fredlig, men i närheten av parlamentet drabbade radikala aktivister samman med kravallpolis.

Stora grupper av demonstranter försökte ta sig in i förvaltningsbyggnader. Chockgranater och nödbloss kastades, enligt BBC, och demonstranter försökte ta sig förbi en mur av polis och bussar.

Hittills ser de inte ha lyckats komma förbi kravallpoliserna.

Luften är så tjock av tårgas att det är svårt att andas, rapporterar Marja Manninen, korrespondent för Yle Uutiset.

Flera aktivister var beväpnade med käppar, stenar och kättingar. Oppositionsledaren Vitaly Klitjko ska ha försökt förhindra demonstranterna att attackera polis.

Den ukrainska oppositionen fick ny vind i seglen efter att president Viktor Janukovytj i fredags undertecknade en ny lag som begränsar mötesfriheten och ska försvåra demonstrationerna i landet.

Många fredliga demonstranter hade kastruller på huvudet och olika slags masker för ansiktet för att kritisera den nya lagen som förbjuder demonstranter att klä sig i hjälm eller skyddsmask.

De regeringskritiska protesterna har skakat Ukraina ända sen i november då president Janukovytj vägrade att underteckna ett samarbets- och frihandelsavtal med EU.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes