Hoppa till huvudinnehåll

Begagnade stridsvagnar god affär

Charly Salonius-Pasternak
Charly Salonius-Pasternak Bild: Yle salonius-pasternak

Forskaren Charly Salonius-Pasternak på Utrikespolitiska institutet tycker att det är en bra affär att köpa begagnade Leopard-stridsvagnar från Holland.

-Jo, det är det. Vi betalar 15-20 procent av vad det skulle kosta att köpa nya stridsvagnar. Det här är finska försvarsmakten otroligt bra på. Man spanar ut möjligheter runtom i världen och finner goda, kostnadseffektiva lösningar. Stridsvagnarna köper vi billigt nu, eftersom den andra köparen inte ville ha dem.

Stridsvagnarna var ursprungligen på väg till Indonesien, men försäljningen stoppades i det holländska parlamentet. Finland lyckades därmed få extra rabatt och priset är nu 200 miljoner euro.

Vagnarna är en nyare variant av de Leopard-stridsvagnar armén har sedan tidigare.

Försvarsminister Carl Haglund är i Nederländerna i dag, där han ska skriva på avtalet om att köpa 100 begagnade Leopard-stridsvagnar.

Stridsvagnar är både effektiva och kostnadseffektiva

Stridsvagnar en viktig del av Finlands försvar, säger Salonius-Pasternak.

-Det är en viktig del av helheten. För Finlands del är stridsvagnar viktiga också för att det är lätt att utbilda beväringar och reservister i användning av stridsvagnar. Det är kostnadseffektivt. Man får lätt en sådan effekt ur stridsvagnar som skulle vara svår att uppnå på något annat sätt. I andra länder har man proffsarméer som sköter försvaret.

Finlands försvar bra på att spara, men snart nås gränsen

Enligt Salonius-Pasternak är man överlag skicklig på att göra fördelaktiga affärer inom det finländska försvaret.

- Vi har fokus på att bygga upp ett trovärdigt försvar i stället för att utveckla nya metoder och bygga upp lösningar på de finaste och nyaste metoderna, säger han.

Försvarsminister Carl Haglund har bedömt att försvarsmakten klarar sig under de kommande åren tack vare det pågående sparprogrammet. Men han har efterlyst bred diskussion om försvar och om tilläggsanslag för försvaret under nästa regeringsperiod. Salonius-Pasternak kommenterar:

-Jag skulle säga att vi står på gränsen nu. En orsak är att massor av vårt försvarsmateriel kommer att föråldras kring år 2020. Då ska vi förnya delar av flygvapnet och flottan. Det kan man inte göra genom att köpa begagnat.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes