Hoppa till huvudinnehåll

De äldre tar sig an datorvärldens utmaningar

Det går inte att tala om hur man ska klara vardagen utan att nämna teknologin. Det är nästan omöjligt att klara sig utan dator och då är det ett måste att lära sig använda den.

Carita Wilkman vill hänga med i dagens samhälle Bild: Yle/Pekka Tynell carita wilkman

För 82 åriga Borgåbon Carita Wilkman är datorn en helt ny bekantskap. Hon har inte behövt använda datorn på jobbet som lärare eftersom datorerna inte ännu uppenbarat sig i skolan då hon gick i pension. För att klara sig i vardagen bestämde hon sig ändå för att ta tag i saken – 20 år senare. Wilkman fick en dator som gåva till sin 80-årsdag och tog sig glatt an utmaningen för att hänga med i dagens samhälle. För att lära sig deltar hon i kursen ”Dataklubben för seniorer” som Borgå medborgarinstitut ordnar.

- Jag var ju lite skeptisk i början, men det gick rätt så bra sen på kursen. Jag kunde absolut ingenting, berättar Carita Wilkman. Jag tog min bärbara dator och gick till kursen. Det var också många andra på kursen som var i samma sits som jag.

Annat skoj än att betala räkningar

Nu är det nästan omöjligt att klara sig utan dator för räkningar skall betalas, resor kan bokas, recept och mer info finns alltid på webben. Wilkman tycker det är roligt att lära sig använda datorn.

- Lite frustrerande kan det kännas ibland då man inte längre minns allting genast, men jag rekommenderar alla 80-åringar och äldre att försöka lära sig nya saker. Det finns ju så många saker som man kan lära sig på datorn. Många tror att bara jag kan lära mig betala räkningar så då är det klart, men det finns tusen och åter tusen saker som man kan göra.

Individuell handledning nödvändig

datakurs
Barbro Carlström handleder Gunborg Blomqvist datakurs Bild: Yle/Pekka Tynell datakurs

I Lovisa erbjuds det t.o.m. hemhjälp för de som vill lära sig använda datorn. Barbro Carlström är handledare för en kurs som Lovisa svenska församlings pensionärer ordnar. Hon berättar att en knapp fjärdedel av föreningens 200 medlemmar har dator.

För de människor som inte har jobbat med en dator innan de blev pensionerade är det ganska jobbigt. Det finns massor av frågor: vilken dator skall man köpa? Av vem kan man få hjälp?

78-åriga Gunborg Blomqvist går på kursen och berättar att hon ibland klarar sig bättre, ibland sämre när hon vill använda datorn.

- Det som jag tycker är svårt är att komma ihåg allt. Jag lär mig genom försök och misstag. Nu klarar jag av att betala räkningar och skicka mejl.

Gunborg Blomqvist tycker det är intressant att göra något som man aldrig har gjort tidigare, men hon säger att hon ohjälpligt stöter på svårigheter.

Orsaken till att föreningen erbjuder hemhjälp beror enligt Barbro Carlström på att alla nya tjänster eller program som man vill använda kräver en liten introduktion. Dessutom behövs det nästan alltid personlig handledning då man skall betala räkningar eftersom alla nätbanker är olika.

Närbild kör igång igen och i första programmet funderar vi på hur man skall göra för att klara sig här i världen.

Missa inte Närbild måndag 20.01 kl.20.00 i Yle5.
Andra sändningen torsdag 23.01 kl. 17.25