Hoppa till huvudinnehåll

En storbrand möjlig också i österbottniska trähusmiljöer

Gata i Kristinestad
Kristinestad är känd för sin vackra trähusmiljö Gata i Kristinestad Bild: Yle/Roger Källman trästad

Storbranden i trähusmiljön i norska Laerdal i helgen är möjlig också i de österbottniska trähusmiljöerna. Allt beror på omständigheterna. Det säger räddningsdirektör Ole Wik vid Österbottens räddningsverk.

- Riskerna finns, men det beror helt och håller på vilka yttre omständigheter vi har och i vilket skede man upptäcker initialbranden och på vilket sätt man kan bekämpa den och skydda övriga byggnader som ligger intill. Jag ser en dylik brand möjlig om vi får en fullt utvecklad brand i en stadsdel där trähusen ligger nära varandra och branden har fått ett kraftigt förlopp i ett tidigt skede, säger Wik.

Ole Wik
Ole Wik Ole Wik Bild: Yle/Roger Källman wik

Strålningsvärmen från ett hus som brinner är rätt hög och kan antända hus i närheten. Trähus borde ha minst 30 meter mellan sig för att inte bara strålvärmen i ett brinnande hus tänder nästa.

- Brandgator skyddar så att elden inte skall hoppa från ett kvarter till ett annat, säger Wik.

Speciellt nu, då det varit kallt en längre tid, utgör också värmesystemen som går på högvarv en ökad brandrisk. Man eldar mera och tar eventuellt också till andra värmekällor som man inte normalt använder och då finns det risk för att värmekällorna inte klarar av belastningen konstaterar Ole Wik.

I branden i Norge förstördes omkring 30 hus. Branden började vid 23-tiden på lördag kväll och vinden gjorde att den spred sig snabbt till bland annat ett kulturskyddat trähusområde. Branden krävde inget dödsoffer men över 400 personer fick söka sig till sjukhusvård och 90 personer skadades.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten