Hoppa till huvudinnehåll

Fixura efterlyser statlig kontroll

Fixura växer och vill inte jämföras med snabblåneföretag. Kaj Rönnlund, Mirja Palola och Simon Sandvik. Bild: Yle/Sofi Nordmyr fixura

Företag som sköter lån mellan privatpersoner övervakas inte av någon myndighet. Något som det österbottniska bolaget Fixura inte skulle ha något emot.


- Vi går tillbaka i tiden och ger möjlighet för Lena att låna pengar av Kalle. Därför är det inte reglerat av någon myndighet såsom bankerna är reglerade av Finansinspektionen. Men vi för hela tiden diskussioner med bland annat Finansinspektionen, säger styrelseordförande Kaj Rönnlund.

På Finansinspektionen säger byråchef Jyri Helenius att en reglering av bolag som sysslar med lån mellan privatpersoner inte är något som de kan hålla i - det skulle i så fall kräva en lagändring. Men Helenius säger också att det är en växande bransch så det är ingen omöjlighet att Finansinspektionen i framtiden även övervakar dessa bolag.

Fixura kontrollerar kreditvärdigheten hos samtliga låntagare och utgående det får man en kreditrating. Låntagaren kan själv bestämma sin ränta, allt mellan 6 och 32 procent.

- Men har du fått en låg kreditrating lönar det sig inte att lägga en låg ränta för då lär ingen vilja låna dig pengar, säger Rönnlund.

Snabb tillväxt

Fixura har sedan verksamheten drog igång 2010 växt snabbt och nu stiger en av grundarna, Simon Sandvik, ner från VD-posten för att ge rum för Mirja Palola. Palola kommer direkt från bolaget Citec där hon jobbat som chef för den globala tjänsteutvecklingen. Det är en medveten rekrytering eftersom bolaget nu ska satsa mer internationellt.

- Vi har full verksamhet i Finland, det vill säga långivare och låntagare. I Sverige och Tyskland har vi redan långivare men har inte ännu möjlighet att ta emot låntagare från de länderna, säger Rönnlund.

Vill utbyta information om privatpersoners kredit

Det finns bara tre länder i Europa som inte har ett positivt kreditregister, Finland är ett av dem. Ett positivt kreditregister innebär att bolag, banker och dylika kan ta del av privatpersoners kredithistoria.

- Det betyder att vi kan undvika snöbollseffekten av ett en person som har betalningssvårigheter inte kan gå från bolag till bolag och ta lån, säger Rönnlund.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten