Hoppa till huvudinnehåll

"Jag drömde att vårt hus brann ner"

Efter helgens brand i Norge säger flera invånare i Skata i Jakobstad att det ju faktiskt kunde ha hänt där. Trähusen står tätt packade och de allra flesta är gamla och byggda av lätt antändbara material. Märta Lisa Westman till och med drömde att deras hus brann ner.

- Jag var bortrest och hade inte ens hört om branden i Norge. Men i natt drömde jag att vårt hus brann ner, och jag visste precis vad jag skulle ta med mig ut, säger Westman.

Bill Hagen som har bott i Skata sedan 1991. Han har också en klar plan för vad han tar ut ur huset om det börjar brinna.
- Det som hände i Norge kunde ha skett här. Trånga gator, tätt mellan trähusen och gamla eldragningar. Det finns all anledning att vara försiktig, säger Hagen.


Han säger att börjar det brinna kan man inte yra omkring utan då gäller det att ha en klar plan. Själv skulle han till exempel ta med sig viktiga papper.

Märta-Lisa Westman har bott i Skata i mer än 35 år. Redan för början har brandsäkerheten varit viktig för henne.

- Vi brukar säga att det inte bara är ens eget hem man bränner upp, utan här far ju andras hem också, säger Westman.

I huset finns förutom fyra brandvarnare också brandtäcke och skumsläkare. Och så timer så att både kaffebryggare och strykjärn slår av efter en halvtimme.

- Men mest diskussion är det om mina ljus. Jag älskar att ha ljus tända och min man hatar det. Han granskar varje kväll så att jag säkert har släckt alla ljus, säger Westman.

Räddningsverket gör inte längre brandsyn i egnahemshus Skata. I stället får husägarna en enkät på posten. I den får de svara på frågor kring brandsäkerhet. Om husägare undrar över något särskilt kan de kontakta Räddningsverkets brandinspektörer.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten