Hoppa till huvudinnehåll

Malax får medborgarråd

Malax kommun
Malax kommun Bild: YLE malax

Malax ska få ett medborgarråd. Det beslöt kommunstyrelsen på måndagskvällen. Däremot utses rådets medlemmar inte nu, utan först när en planeringskommission har arbetat fram ett förslag på hur man får bästa möjliga representation i rådet.

- Vi är mycket positiva till förslaget om ett medborgarråd, men vill vara säkra på att rådet får ett så bra utgångsläge som möjligt och därför behövs planeringskommissionen, säger styrelseledamot Folke Storbacka (sfp).

Planeringskommissionen ska nu fundera närmare på hur man rekryterar medlemmar till medborgarrådet så att de på bästa möjliga sätt representerar malaxborna och deras åsikter.

Tanken med ett medborgarråd är att det fungerar som stöd för styrelse och fullmäktige och tar fram åsikter och pulser i lokalsamhället. Samtidigt är det viktigt att de tjänstemän som bereder olika kommunnala ärenden tar del av vad rådet har sagt i olika frågor.

- Vi vill också låta planeringskommissionen titta närmare på innehållet här, det vill säga vilka sorters frågor som medborgarrådet främst ska tampas med, säger Folke Storbacka.

Malax genomförde en kommunenkät före årsskiftet, där man fick stöd för sitt förslag om ett medborgarråd. Tanken är att stöda närdemokratin i Malax och om möjligt förkorta avståndet mellan beslutsfattare och kommuninvånare.

Läs också