Hoppa till huvudinnehåll

Heidi Finnilä: Bojkotta OS i Sotji?

Heidi Finnilä
Heidi Finnilä Bild: Yle finnilä

Västvärldens alla tunga ledare bojkottar OS i Sotji: Barack Obama, Joseph Biden, Francois Hollande, Joachim Gauck, Angela Merkel, David Cameron och även Fredrik Reinfeldt. Det blir intressant att se om listan blir längre.

Sauli Niinistö, Jyrki Katainen, några andra ministrar och tjänstemän är på väg. Paavo Arhinmäki har meddelat att han inte tänker närvara vid invigningen, men besöker spelen annars.

Det är anmärkningsvärt att statsledare bojkottar nu och inte när det var OS i Peking. Mänskliga rättigheter var inte högt i kurs varken, före, under eller efter OS i Peking. En förklaring till att man höll lägre profil i samband med Peking kan vara att hela västvärlden är mer ekonomiskt beroende av Kina än av Ryssland.

Och så är vinter OS inte lika stort som sommar OS, 80 mot 200 länder.

Eventuellt är det lättare att bojkotta nu och visa för omvärlden att det här med mänskliga rättigheter är viktigt.

Vilket det är.

Det är viktigt att statsledare gör en markering. Det är viktigt att statsledare slår näven i bordet och säger att vi inte tänker vara med på ett kalas där en del medmänniskor blir diskriminerade.

Frågan är vilken betydelse det har. Blir situationen för sexuella minoriteter i Ryssland bättre av att västvärldens ledare uteblir från OS? Eller borde västvärldens ledare istället för att utebli, delta i festligheterna och använda tiden till att tala om mänskorättssituationen i Ryssland?

Jag måst säga att jag inte vet. Vad tycker du?

Titta på Obs debatt på torsdag med Peter Tallberg, IOK, Frank Johansson, Amnesty, Li Andersson, Vänsterunga och Stefan Wallin SFP. Freddi Wahlström leder ordet och även din röst blir hörd på twitter #yleobs och sms: OBS 16261

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt