Hoppa till huvudinnehåll

Ensamförsörjarna får rätt till hela hemvårdsstödet

En hand smeker ett nyfött barns kind.
En hand smeker ett nyfött barns kind. Bild: Yle föräldraskap,Baby,bebis

Både ensamförsörjare och frånskilda föräldrar ser ut att vinna på det nya hemvårdsstödet. Det finns ändå så många komplicerade detaljer i hemvårdsstödet att hela lagen måste skrivas om, och därför har arbetet dragit ut på tiden.

Från och med augusti 2015 ska hemvårdsstödet delas jämnt mellan båda föräldrarna, om man vill vårda barnet hemma ända tills det fyllt tre år. Hittills har till exempel mamman ensam kunnat vara vårdledig, men i framtiden måste också pappan delta.

Då regeringen presenterade förslaget i höstas var det oklart vad det delade hemvårdsstödet innebär för ensamförsörjarna, men nu är det meningen att det ska få rätt till hela stödet.

- Om det inte finns någon annan förälder att dela vårdnaden med, så kan ensamförsörjaren få rätt till hela stödet, säger Riitta Kuusisto, regeringsråd vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Båda föräldrarna i skilsmässofamiljer får hemvårdsstöd

En annan klar förbättring gäller skilsmässofamiljer där föräldrarna har gemensam vårdnad om barnet. I dag är det bara den förälder som är skriven på samma adress som barnet som kan få hemvårdsstöd.

- I planerna finns det nog med att också den förälder som bor på annan adress än barnet ska kunna utnyttja hemvårdsstödet, säger Kuusisto.

Vid nätverket "Alla familjers Finland", där föreningar för bland annat ensamförsörjare, adoptivfamiljer och regnbågsfamiljer finns representerade, har man stora förhoppningar på det nya hemvårdsstödet. Nätverket jobbar för att det nya hemvårdsstödet bättre ska beakta de familjer som inte består av mamma, pappa och barn.

Projektledare Anna Moring tycker att det låter bra att båda föräldrarna ska få utnyttja hemvårdsstödet i skilsmässofamiljer, men hon ser också fallgropar.

- Det är väldigt bra att det finns en möjlighet till det, men det får inte bli en skyldighet. Om den förälder som inte bor med barnet inte vill eller kan vara vårdledig, måste den kunna avstå från sin ledighet till förmån för den förälder som bor med barnet, säger Moring.

Lagen skrivs om

Vid Social- och hälsovårdsministeriet har tjänstemännen inte ännu hunnit fundera på hur man ska lösa den fallgrop Moring påtalar.

Det har visat sig att det finns så många komplicerade detaljer i det nya hemvårdsstödet att det inte går att skriva in dem som en förändring i lagen, så som det var meningen från början. Istället måste hela lagen skrivas om och därför har beredningen dragit ut på tiden.

Hemvårdsstödet behandlas i vårens budgetria och lagförslaget ges till riksdagen i höst. Det nya delade hemvårdsstödet ska tas i bruk från och med augusti 2015.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes