Hoppa till huvudinnehåll

Några ord ryska räcker långt

Bild: Yle/ Bettina Aspfors kurs i ryska

Det hörs allt mer ryska runtom i Östnyland. Därför blir det i allt fler yrken en merit att kunna språket. Särskilt inom servicebranschen kan ett par ord ryska göra att kunden återvänder också nästa gång han eller hon besöker landet.


Christina Svennas arbetar som butiksbiträde i en affär som säljer kläder, smycken och inredning i Gamla stan i Borgå. Butiken besöks ofta av ryska turister, särskilt mellan jul och nyår. Svennas har under ett par månader gått en kurs i ryska som har ordnats av Posintra på initiativ av Gamla stans företagarförening.

– Jag har ingen erfarenhet av det ryska språket, säger Christina Svennas. Och ju mer språk man kan desto bättre kan man betjäna.

Några ord räcker en bra bit på vägen

Redan att kunna ett par ord ryska hjälper då man ska betjäna kunder i en butik. De ryska kunderna uppskattar att någon kan säga några ord på deras språk.

– De blir jätteglada, säger Svennas. Man ser att de blir positivt överraskade.

Christina Svennas har lärt sig att till exempel säga tack och varsågod på ryska. Dessutom har hon lärt sig ett par nyckelord som hon kan snappa upp om en kund frågar något.

Växande intresse i Borgå

På Borgå medborgarinstitut har rektor Maria Lindelöf en känsla av att intresset för att läsa ryska har ökat på senare år.

I år erbjuder Borgå MI tre kurser i ryska. Under många år har man endast haft två ryskkurser på schemat.

Intresset litet i Lovisa

Typiskt på Borgå medborgarinstituts kurser är att det är många som inleder studier i ryska men sen är det bettydligt färre som fortsätter till fortsättningskurserna. Att ryskan kräver en hel deI av den som ska lära sig språket kan vara en delorsak till att intresset har varit rätt litet i Lovisa, tror Lovisa svenska medborgarinstituts vicerektor Tanja Lill-Smeds.

På Lovisa MI har det inte funnits kurser i ryska på ett par år. Senast en kurs i ryska erbjöds tvingades man inhibera den eftersom antalet anmälda var för få.

– Jag är själv förvånad, säger Tanja Lill-Smeds. Man skulle tycka att det i den här staden skulle finnas behov av att lära sig ryska.

På det finska medborgarinstitutet i Lovisa, Valkon kansalaisopisto, erbjuds flera kurser i ryska.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland