Hoppa till huvudinnehåll

"Våga ta chansen"

Margareta Forsman studerar till närvårdare.
Margareta Forsman studerar till närvårdare på Vasa vuxenutbildningscenter. Margareta Forsman studerar till närvårdare. Bild: Yle/Anna Ruda margareta forsman

Fler vuxna satte sig på skolbänken förra året än tidigare. Margareta Forsman flyttade hem till Vasa och ville lära sig mer om människokroppen, därför studerar hon nu till närvårdare vid Vasa vuxenutbildningscenter.

Orsakerna till varför man väljer en ny väg i livet kan vara olika och det är inte alltid det är frivilligt man slår sig in på en ny bana.

Theresa Gull studerar tredje terminen på utvecklingspsykologi vid öppna universitetet vid Åbo akademi. Hon kom till öppna universitetet efter att hon fick en yrkesskada.

Theresa Gull studerar utvecklingspsykologi vid öppna universitetet vid Åbo Akademi i Vasa.
Theresa Gull studerar utvecklingspsykologi vid öppna universitetet vid Åbo Akademi i Vasa. Theresa Gull studerar utvecklingspsykologi vid öppna universitetet vid Åbo Akademi i Vasa. Bild: Åbo Akademi theresa gull

- Jag blev sjuk av mina bästa arbetskamrater, tomat- och gurkplantorna, säger Gull.

Gull har tidigare arbetat som rådgivare för växthusgrönsaksodlare, som växtinspektör vid Österbottens TE-central och som växtskyddsansvarig vid ett företag som drev tomat- och gurkplantor. Hon blev allergisk både för inandning och kontakt med pollen och tomater och gurkor.

- Det blev omöjligt för mig att jobba, säger Gull.

Byta bana

Diagnosen fick Gull år 2001. Då var hon hemma några år med sina barn och sen försökte hon igen jobba med växter och blev ännu sjukare.

- Läkaren sa att jag var ung och att jag ska byta bana. Jag blev arg och ledsen och kände mig missförstådd och livet var orättvist, säger Gull.

När Gull jämför hur det var när hon studerade till trädgårdsmästare och hortonom för drygt tjugo år sen ser hon bara fördelar med att studera som vuxen.

- Jag tycker att jag har en bra studieteknik. Jag lever inte samma studieliv som många andra här, när jag är här studerar jag till 120 procent, säger Gull.

Försäkringsbolaget betalar

Gull räknar med att bli färdig med sina magisterstudier våren 2016. Eftersom Gull är arbetsskadad betalar hennes försäkringsbolag heltidsstudier i fyra år.

Vid Vasa vuxenutbildningscenter, VAKK, ökade antalet vuxenstuderanden förra året från 4500 till 4900. Rektor Pirjo Kauhanen berättar att många vuxenstuderanden redan har flera års erfarenhet från arbetslivet, men ingen yrkesexamen.

- Eller förhållanden i arbetslivet har förändrats och de vill förbättra sin utbildning eller kompetens, säger Kauhanen.

Viktigt med examen

Enligt Kauhanen är det viktigt att ha en yrkesexamen.

- För en vuxen är det viktigt att fortbilda sig och det är något extra om man har en examen, säger Kauhanen.

En orsak till ökningen är enligt Kauahen att VAKK förra året hade mer resurser. Resurserna var normala för vuxenutbildningen men för grundutbildningen fanns det mera resurser förra året, dessutom var det färre ungdomar som sökte till grundutbildningarna och därför kunde man ta in fler vuxna.

- Naturligtvis tar vi in ungdomar först, men om det finns kvar platser för vuxenutbildning så tar vi in fler vuxna. Så vi är flexibla och det är mycket viktigt, säger Kauhanen.

Bland andra merkonom- och närvårdarutbildningen har varit populära det senaste året. Margareta Forsman började studera till närvårdare när hon flyttade tillbaka till Vasa från Sverige. Hon blir klar våren 2015.

- Jag ville lära mig mera, speciellt om anatomi och fysiologi, säger Forsman.

Av Forsmans studiekamrater har många tidigare jobbat inom vården. Hon rekommenderar vart andra att ta steget och byta yrke.

- Våga ta chansen och studera, säger Forsman.

Läs också