Hoppa till huvudinnehåll

Alva Forsius - vem var hon?

daghemmet solhem i Borgå
Daghemmet Solhem. daghemmet solhem i Borgå Bild: YLE/Stefan Härus daghemmet solhem

Det är få Borgåbor som känner igen namnet, än mindre vet vad denna starka kvinna gjorde för nyblivna mödrar under sin livstid.

Alva Forsius (1866-1935) grundade ett förlossningssjukhus och ett hem för nyblivna ensamstående mödrar. Sjukhuset är idag känt som vandrarhemmet och hemmet som dagiset Solhem invid simhallen i Borgå. Forsius var flera årtionden före sin tid då hon ville ge en god start för de unga kvinnor som blev mammor utan att vara gifta - en stor skam under hennes tid.

Birgitta Palmqvist brinner för Alva Forsius och är medlem i en förening som vill föra fram denna bortglömda storkvinna. Palmqvist besökte God morgon Östnyland på onsdag morgon för att berätta mer. Lyssna på intervjun på Yle Arenan!