Hoppa till huvudinnehåll

Arbis ska renoveras - inomhusluften dålig

Helsingfors arbis
Renoveringen av arbis i Helsingfors kör i gång 2016. Helsingfors arbis Bild: YLE Victoria Wirén helsingfors arbetarinstitut

Svenska arbis i Helsingfors står inför en renovering. Orsaken är bland annat att inomhusluften i den nuvarande byggnaden är så dålig.

Renoveringen ska förbättra inomhusluften och byggnadens teknik. Ett nytt luftkonditioneringssystem ska enligt projektplanen inrättas och huset ska få en ny hiss. Både vattenledningarna och avloppssystemet ska också repareras. Fönster och ytterdörrarna ska också repareras. Och dessutom ska eltekniken i huset förnyas.

Avloppen filmades 2001 och konstaterades redan då vara i dåligt skick.

Enligt projektplanen kostar renoveringen 9,6 miljoner euro. Entreprenörerna ska väljas under hösten 2015 och själva renoveringen inleds i april 2016 och ska vara genomförd ett år senare.

Var verksamheten ska ordnas under renoveringen är ännu oklart, men det kommer att klarna i samband med det slutliga investeringsbeslutet.

Arbis, som ligger på Dagmarsgatan i främre Tölö, är byggd 1958. Fastighetsnämnden behandlar projektplanen i morgon torsdag.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen