Hoppa till huvudinnehåll

EU väntas skärpa klimatmålen

Ljudet av smältande snö och is gör många glada så här års
Ljudet av smältande snö och is gör många glada så här års Bild: Heli Mäkikauppila/Yle smältande is

I dag offentliggör EU-kommissionen sina klimatmål fram till 2030. Det verkar nu vara klart att det blir en ordentlig skärpning av EU:s klimatmål.

Enligt förhandsuppgifter till Yles finska nyheter strävar kommissionen efter att utsläppen ska vara 40 procent mindre år 2030 än vad de var 1990.

Det är sju år sedan EU senast lade upp målsättningar för klimatpolitiken. Då talade man om 20-20-20-målen. De innebar att fram till år 2020 skulle utsläppen ner med 20 procent, förnybara energikällor skulle utgöra 20 procent av energiproduktionen och energieffektiviteten skulle öka med 20 procent. De två första målen var bindande, det tredje en rekommendation.

När man siktar mot 2030 är kommissionen ännu mer ambitiös. Förutom markant minskade utsläpp på 40 procent siktar kommissionen nu på att minst 30 procent av energin vara förnybar. Men till skillnad från tidigare skulle bara utsläppsmålet vara bindande.

Om EU på det här sättet vill fokusera mindre på den förnybara energin - och om utsläppsrätterna blir dyrare - kan kärnkraft bli ett mer lockande alternativ.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes