Hoppa till huvudinnehåll

Förlagen dröjer med e-läromedel

Bild: Yle dator,internet,internetbank,internetbrott,laptop,nät,nätet,webben,webbsajt

Utbudet av digitala läromedel är i det närmaste obefintligt, samtidigt som gymnasierna gått in för att alla studerande ska använda bärbara datorer i undervisningen. Dessutom sätter beskattningen på e-böcker käppar i hjulen.

Förlagen Schildts & Söderström och Otava kan inte erbjuda något brett utbud av e-läroböcker. Otava har någon enstaka bok att visa upp samt planer på att ge ut bland annat MAOL:s tabeller i elektroniskt format, medan Schildts & Söderström presenterar sin första e-lärobok i dag.

Det dåliga utbudet bekymrar Gymnasiet Grankulla samskolas rektor Niklas Wahlström.

- Vi skulle ju gärna använda oss av e-läromedel – ifall det skulle finnas tillgång till sådant, tänker Wahlström.

E-läroböcker är behändiga för de studerande, då läromedel, internet och läroplattform finns på samma verktyg, alltså en bärbar dator. Wahlström tror också att det kan vara smidigt för förlagen att göra uppdateringar i läromedlen om de är elektroniska.

Nödlösningar

Då gymnasiets e-läroböcker inte synts till, så tvingas Grankulla gymnasium ty sig till nödlösningar. Tryckta böcker används fortfarande i de flesta kurserna och i vissa språkkurser används finska e-läromedel. I en del kurser sätter lärarna själva ihop läromedlen.

- Det är förstås arbetsdrygt för lärarna, men studerandena sparar ju lite i kostnaderna och det tas tacksamt emot. Det finns en massa information på internet, och med hjälp av den kan läraren göra sin undervisning mera skräddarsydd.

Wahlström har stött på en negativ överraskning då han har kollat upp kostnaderna för e-läromedel. Trots att distribution och tryckmaterial uteblir, så är priset högt.

- Prisskillnaden är inte särskilt stor om man jämför e-läromedel och tryckta böcker på den finska marknaden. Det är inte särskilt mycket man sparar genom att köpa e-läromedel.

Orsaken till det här går att hitta i beskattningen. E-böcker har en mervärdesskatt på 24 procent, medan skatten på tryckta böcker är betydligt lägre, 10 procent.

 • Grafisk bild av en man och en kvinna i ett hem i en framtidsmiljö.

  Immunterapi mot cancer – historia och framtid

  "Immunterapi är morgondagens cancernbehandling".

  Immunterapi innebär att man injicerar ett virus som väcker kroppens immunförsvar att själv döda cancerceller. American Society of Clinical Oncology tror att den här behandlingsformen kommer att hjälpa cancerdrabbade i framtiden.

 • Lektion i tyska

  Lättare att läsa språk i finska skolor

  Sämre utbud av språkkurser i svenska skolor.

  Utbudet av språkkurser är sämre i de svenska grundskolorna. I flera tvåspråkiga kommuner har eleverna i finska skolor större valmöjligheterna när det gäller främmande språk. Det visar Spotlights kartläggning.

 • Petteri Muukkonen på WMOC2017

  Muukkonen dubbel världsmästare

  Finland fick fyra guld vid veteran-VM i orientering.

  Petteri Muukkonen från OK Trian vann på lördagen sitt andra VM-guld vid World Masters Orienteering Championships i Nya Zeeland.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen