Hoppa till huvudinnehåll

Förlagen dröjer med e-läromedel

Bild: Yle internetbank

Utbudet av digitala läromedel är i det närmaste obefintligt, samtidigt som gymnasierna gått in för att alla studerande ska använda bärbara datorer i undervisningen. Dessutom sätter beskattningen på e-böcker käppar i hjulen.

Förlagen Schildts & Söderström och Otava kan inte erbjuda något brett utbud av e-läroböcker. Otava har någon enstaka bok att visa upp samt planer på att ge ut bland annat MAOL:s tabeller i elektroniskt format, medan Schildts & Söderström presenterar sin första e-lärobok i dag.

Det dåliga utbudet bekymrar Gymnasiet Grankulla samskolas rektor Niklas Wahlström.

- Vi skulle ju gärna använda oss av e-läromedel – ifall det skulle finnas tillgång till sådant, tänker Wahlström.

E-läroböcker är behändiga för de studerande, då läromedel, internet och läroplattform finns på samma verktyg, alltså en bärbar dator. Wahlström tror också att det kan vara smidigt för förlagen att göra uppdateringar i läromedlen om de är elektroniska.

Nödlösningar

Då gymnasiets e-läroböcker inte synts till, så tvingas Grankulla gymnasium ty sig till nödlösningar. Tryckta böcker används fortfarande i de flesta kurserna och i vissa språkkurser används finska e-läromedel. I en del kurser sätter lärarna själva ihop läromedlen.

- Det är förstås arbetsdrygt för lärarna, men studerandena sparar ju lite i kostnaderna och det tas tacksamt emot. Det finns en massa information på internet, och med hjälp av den kan läraren göra sin undervisning mera skräddarsydd.

Wahlström har stött på en negativ överraskning då han har kollat upp kostnaderna för e-läromedel. Trots att distribution och tryckmaterial uteblir, så är priset högt.

- Prisskillnaden är inte särskilt stor om man jämför e-läromedel och tryckta böcker på den finska marknaden. Det är inte särskilt mycket man sparar genom att köpa e-läromedel.

Orsaken till det här går att hitta i beskattningen. E-böcker har en mervärdesskatt på 24 procent, medan skatten på tryckta böcker är betydligt lägre, 10 procent.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen