Hoppa till huvudinnehåll

Förnyade Bennäs tågstation är klar

Den förnyade perrongen på Bennäs station
Bennäs station Den förnyade perrongen på Bennäs station Bild: Yle/Kjell Vikman bennäs

Ombyggnaden av Bennäs tågstation är klar. VR har satsat många miljoner i projektet och för de pengarna har man bland annat fått två nya perronger, en underfart mellan spåren och hissar.

-Senast var jag här i somras, då fick man ta en lång omväg för att nå spåret, nu är det bara att trappan eller hissen om man vill nå det andra spåret sägerstadens Jakobstads tekniske direktör Anders Blomqvist.

Det finns två perronger för passagerare. Taken och väggarna över perrongerna är målade i rött, gult och blått.

- Det var ingen självklarhet att det skulle bli två perronger, i ett skede när vi fick se planerna fanns det bara en perrong säger direktören för Österbottens handelskammare, Jarl Sundqvist.

Handelskammarens påtryckningar bidrog till att det sist och slutligen blev två perronger.

Godstrafiken till Jakobstad är följande mål

Förhållandena för persontrafiken vid Bennäs tågstation har förbättrats radikalt, nu återstår att försöka åstadkomma en förbättring av godstrafiken till Jakobstad och Alholmens industriområde.

-Godstrafiken kan inte komma direkt från stambanan till UPM på Alholmen eftersom banan inte är elektrifierad och godstågen är tvungna att först åka till Karleby för lokbyte och växling av spår säger Anders Blomqvist

En förbättring av stickspåret till Jakobstad har funnits på önskelistan i många år men hittills stupat på ekonomin.

-Det finns ingen tidtabell nu heller men Bennäs triangeln finns på Handelskammarens agenda säger Jarl Sundqvist. Hamnarna i både Karleby och Jakobstad liksom passagerartrafiken på stambanan skulle dra nytta av den förbättringen säger Jarl Sundqvist.

Läs också