Hoppa till huvudinnehåll

Gymnasister gör vinst på gamla skolböcker - vill inte ha e-läromedel

Läromedelsredaktör Petra Bredenberg lovar fler digitala läroböcker till gymnasierna, men det finns hinder på vägen. Bild: YLE/Nicole Hjelt sets

Det finns just inga digitala läromedel avsedda för finlandssvenska gymnasier, trots att nya gymnasieelever från och med hösten förutsätts ha egen laptop i skolan. Men småningom kommer fler titlar, lovar Petra Bredenberg, läromedelsredaktör på Schildts & Söderströms. Förlaget ger i dagarna ut sin första e-lärobok för gymnasier.

- De gymnasister som nu uppmanas köpa en laptop, kommer inte att kunna använda datorerna i någon större utsträckning som ersättning för läroböcker. Laptopen blir mer som ett skrivhäfte.Men vi digitaliserar böcker hela tiden.

Hur ser digitaliseringsprocessen ut? Är det inte i princip bara att spara boken som pdf-fil, som man skickar ut till eleverna?

- Det är det som många väldigt gärna vill ha, men då uppstår problemet att vi inte har copyright. Och vi vågar inte sälja pdf:ar till gymnasier, utan att skydda materialet mot kopiering. Då faller vår business och våra författare blir utan sin ersättning. En gymnasieelev vill vara en god kompis och har kanske köpt sin bok digitalt. Kompisen har inte boken, bjuder kanske på bio och så delar man med sig för att man är schysst. Men det är inte schysst mot våra författare, som har jobbat många år med att ta fram läromedlet. Så vi måste ha kopieringsskydd.

Hur kan man skydda e-läromedel mot kopiering?

- Ett sätt är att inte gå via "bok-boken", utan i stället skapa den i HTML-kod och på det sättet kunna bygga in kopieringsskydd, säger Petra Bredenberg. Hon tillägger att det också finns en väsentlig skillnad mellan att sälja läromedel till grundskolor och gymnasier.

- I grundskolan är det kommunen som köper läromedel - och man kan sälja skollicenser, klasslicenser och privatlicenser. I gymnasiet är det läraren som väljer läromedel, men eleven som köper. Och när man köper en digital bok, som egentligen bara är en användarlicens, så måste man ha rätt till sin bok också tre, fyra år senare. Det här är ett problem att lösa, att hur får man det ihop. Därför har vi väntat med att gå in på gymnasier. Men nu då studentexamen digitaliseras, så digitaliseras också våra läromedel.

Traditionella begagnade gymnasieböcker kan man ju sälja vidare eller ge till syskon. Kommer man att kunna sälja sin licens vidare?

- Nej, det kommer man inte. Och där har vi upptäckt en lite ny dimension på det här problemet, tillsammans med våra finska konkurrenter. Det är så att föräldrarna köper läromedel, men det är barnen som säljer dom vidare. Och då är plötsligt inte heller eleverna så intresserade av digitala produkter. Försäljningen av e-läromedel har inte alls kommit igång på finskt håll heller, för eleverna gick miste om sin inkomstkälla på återförsäljningen.

Läs också:

Förlagen dröjer med e-läromedel
"Krav på egen laptop leder till ojämlikhet"
I år måste alla gymnasieelever ha egen laptop

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen