Hoppa till huvudinnehåll

Kiev i spänd förväntan

Bild: EPA/ALEXEY FURMAN kiev

Protesterna i Ukrainas huvudstad Kiev krävde sina första dödsoffer i dag. Efter en våldsam morgon och dag i Kiev råder nu en spänd förväntan, rapporterar Yles utsända Kerstin Kronvall.

Vid 16-tiden på onsdagen stod Kerstin Kronvall på en kulle med utsikt över det område kring Europatorget där de värsta sammandrabbningarna har ägt rum under det senaste dygnet. Enligt henne låg röken tät över området och det var svårt att se exakt vilka positioner kravallpolis och demonstranter intagit.

- Det som tydligt har minskat är skottlossningen, säger Kronvall. Men demonstranterna avfyrar fyrverkeripjäser som sprider litet gnistor här omkring.

För en stund sedan gick Kronvall över Självständighetstorget och där pågick intensiv aktivitet.

- På Självständighetstorget byggs nya barrikader. Man samlar snö i plastpåsar och häller vatten över barrikaderna för att de ska frysa till is.

Läs också: Polisen rycker fram kraftfullt i Kiev

De ihjälskjutna sägs ha varit utlänningar

Allmänna åklagare har bekräftat att två personer skjutits ihjäl under det senaste dygnets protester.

- Det rapporterades på Twitter-sidan @euromaidan, som upprätthålls av någon av oppositionsaktivisterna, att de ihjälskjutna kom från Vitryssland och Armenien, berättar Kronvall.

Enligt henne kan det förklara varför dödsfallen inte väckt så fruktansvärt het ilska bland demonstranterna.

- Jag har varit litet förvånad över att demonstranterna har varit sammanbitet arga, men ändå inte visat så häftig ilska över att människoliv gått förlorade, säger Kronvall.

Janukovytj och oppositionsledare möts?

Det har förekommit uppgifter under onsdagen om att president Viktor Janukovytj har suttit i möte med oppositionsledare. Enligt Kerstin Kronvall har de här uppgifterna varit väldigt motstridiga längs med hela dagen.

- Om de kan komma överens om någonting, så är väl samtal det enda som kan lösa den här situationen just nu, säger Kronvall. På något sätt har jag nog en känsla av att någonting är på gång. I annat fall skulle jag föreställa mig att kravallpolis redan skulle ha omringat demonstranterna - om man vill få slut på det här inom de närmaste dagarna eller redan i dag, tror Kronvall.

Barroso hotar med "åtgärder"

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso sade i dag att dödsskjutningarna i Kiev har chockat EU.

Enligt Barroso kan EU nu komma att överväga åtgärder mot Ukraina. Han gick inte närmare in på vilken typ av åtgärder det kan bli frågan om.

Rysslandsbloggen

Yle Nyheters Kerstin Kronvall är på plats i Kiev och twittrar:

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes