Hoppa till huvudinnehåll

Polisen rycker fram kraftfullt i Kiev

Bild: Yle / Kerstin Kronvall kiev

Polisen har under dagen gjort flera framstötar mot demonstranter på Europatorget i Ukrainas huvudstad Kiev. Demonstranterna jagas bort men ger inte upp. Läget är mycket spänt i staden. Följ med händelserna via en direkt videosändning från Kiev.

Premiärminister Azarov har sagt att kravallpolisen inte har skarp ammunition men oppositionskällor säger att åtminstone en människa har dött av skottskador.

Kravallpolisen och specialstyrkorna slog överraskande till på morgonen just i det ögonblick då de flesta drog en suck av lättnad och konstaterade att natten hade gått utan allvarliga skador.

Ett litet område

- Det syns sorg och besvikelse i många demonstranters ögon efter att nyheter om att människor har dödats i strider. Det är också svårt att veta vilka uppgifter som är sanna - vissa talar om två dödade, andra säger att det är flera.

Det kan vara svårt att få en uppfattning om var sammandrabbningarna har skett om man aldrig har varit i Kiev. Platsen ligger intill Europatorget där Grusjevskij-gatan börjar. Just där står en paradport genom vilken man kommer in i en park. Längre bort ligger Dynamo fotbollsstadion.

Ett kvarter från Europatorget längs paradgatan Chresjtjatik ligger demonstranternas andra samlingsplats, Självständighetstorget som på ukrainska heter Majdan Nezalezjnostij.

Demonstranterna har byggt upp barrikader och det har myndigheterna också gjort. Flera kvarter är blockerade av bilar. Det gör det omöjligt att ta sig fram bakom kravallpolisernas led för att till exempel ta reda på hur många milismän och soldater finns i beredskap.

Bild: Yle / Kerstin Kronvall kiev

Skumma typer

En äldre kvinna i päls försökte ta sig närmare barrikaderna vid Europatorget i morse. Hon stoppades och det tyckte hon var oförskämt. Medan vi bytte några ord, hon ville veta varifrån jag kommer då jag talar ryska med baltisk brytning, kom en rysk man fram till oss. Han filmade oss med en liten videokamera.

Mannen bad den ukrainska kvinnan om en intervju och sa att han var från den ryska tv-kanalen Rossija. Jag tror att han ljög. Rysslands näststörsta tv-bolag skickar inte ut ensamma män med handkamera för sin rapportering.

Kvinnans mun bjöd inte på rosor precis då hon lät mannen förstå vad hon anser om Ryssland som stöder Ukrainas president Janukovytj.

- Ni säger att vi är avskum, sa mannen.
- Just det, tänk nu efter! Ni stöder banditer, svarade kvinnan och hötte med näven.


Inga Janukovytj-anhängare

Än så länge har inga civila anhängare till statsmakten deltagit i striderna i Kiev. Man ser inte till några som helst grupper som öppet stöder Viktor Janukovytj och hans regim.

Rysslandsbloggen

Yle Nyheters Kerstin Kronvall är på plats i Kiev och twittrar:

Läs också: Två döda i sammandrabbningar i Kiev

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes