Hoppa till huvudinnehåll

Teater för alla barn och unga

Unga Teatern är Finlands äldsta teater för barn och unga. Den grundades 1960 som en turnerande teater i Ekenäs. Då hette den Skolteatern. Många ekonomiska beykymmer, men också glädje och fina förställningar, har följt teaterns väg.

Unga Teatern är Finlands äldsta teater för barn och unga. Den grundades 1960 som en turnerande teater. Då hette den Skolteatern. Kansliet låg på Kaserngatan i Helsingfors. Den första ledaren var Nils Brandt.

I ett fint reportage kring Skolteatern från 1975 får vi följa med när Leif Granit, Rune Sandlund, Marina Motaleff, Kim Töhrnrooth och Margret von Martens reser hela kusten runt i en liten gammal bil som strejkar. Man besöker skolor i hela Finland, upp till Esse i Österbotten och ut till Träsk folkskola i Åbolands skärgård.

Skolteatern flyttade till Ekenäs 1977. Leif Granit och Agneta Granit berättar om den tjugoåriga teatern för Stoff 1981. Skolteatern är en liten gruppteater, där man sätter upp en pjäs för högstadiet och en för lågstadiet per år. Ibland har man behov av en vuxenpjäs, då samarbetar man kanske med en institutionsteater. Leif och Agneta tycker det sku vara fint om barnen själv skulle ta initiativ om de vill se Skolteatern i sin skola.

Men skall Skolteatern bara finnas i Nyland? Kommunerna står för 10 % av intäkterna, men för att Skolteatern skall kunna fungera behövs mera hjälp från kommunerna. Kommunerna och skolorna understöder inte Skolteatern. Ekonom Christian Blom påpekar att Skolteatern lever en dag i sänder. Särskilt turnéerna äter pengar. Wasa teater och Åbo Svenska Teater har möjlighet att ge barnteater och då kan man koncentrera sig på Nyland.

I skolorna har man inte alltid gillat Skolteaterns repertoar, och därför har det blivit stopp i vissa skolor. Rektor Eivor Karlsson från Borgå menar att man tagit upp pjäser som inte varit lämpliga för skolbarn eller för skolan överhuvudtaget och inte gett någonting. Inget budskap och ingen vettig diskussion kan föras. Pjäserna har varit för moderna, man borde spela klassiska pjäser för skolelever. Eleverna har inte stor skillnad, de har kanske gillat dem, men när det är på skoltid borde de få ut något mera.

Men 1983 fick Skolteatern nya utrymmen, Lillklobb i Esbo. Huset var en gammal ladugård som skulle rustas upp för teaterbruk. Skolteaterns ekonom Christian Blom och teaterchef Margret von Martens redogör för flytten.

Skådespelaren Sue Lemström tar tittarna på en rundtur 1984. I den gamla huvudbyggnaden har Skolteatern sina kanslirum och demokratiska möten. Men Skolteatern spelar också i klasser. Och 1985 stod teatern redo.

Skolteaterns samarbete med Teater Mars och Teaterhögskolan i Kung Ubu 1986 på ungdomshuset Lepakko är den första pjäsen för ungdomar i Helsingfors på länge.

1988 sätter Skolteatern upp Momo (av Michel Ende). Det är Skolteaterns största satsning någonsin. Skolteaterns chef Anneli Mäkelä talar om hur svårt, men givande det är. Momo skall bli ett allkonstverk med musik och koreografi. Skådespelare Sue Lemström som spelar Momo. Christina Åberg gör dräkter och scenografi, teaterpedagog Michela Tjajkanova regisserar skådespelarnas kroppsspråk och Sasja Bolotin gör musiken.

Skolteatern bytte namn till Unga teatern 1994 för att visa att teatern är till för alla barn. Man samarbetade med Lilla teatern 1996 i Det osynliga barnet. Då tog man i bruk en scen i Helsingfors centrum.

2010 fick Unga teatern titeln Årets teater. Då satte man också upp en musikal: Flickan med svavelstickorna.

Unga Teatern har under de senaste åren imponerat med fina föreställningar. Den tvåspråkiga teatern uppfostrar år efter år nya publikgenerationer. En ny verksamhet är olika former av konstfostran och publikarbeten som ordnas i samarbete med skolor och dagisar.

Text: Ida Fellman

Barn och unga

Kultur

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Finländarnas inställning till de andra

  Finland är inte fritt från vardagsrasism.

  "Jag är inte rasist, men..." Trots att Finland inte tagit emot många invandrare under årens lopp är landet inte fritt från vardagsrasism. Hur är det att komma till Finland som flykting eller invandrare? Eller att vara barn till en invandrare?

 • Vägarna till Närpes

  Närpes är tomaternas förlovade land.

  Närpes är tomaternas förlovade land. Där glittrar växthusen i solen vart man än vänder sig. Till Närpes kommer invandrare för att jobba på växthusen. Men hur går det när det blir ekonomiskt kärva tider?

 • Rastafaris barn i Finland

  Livet i en jamaicansk familj i Finland.

  Författaren Marianne Backlén åkte till Jamaica, förälskade sig i Devon Dawkins och flyttade sedan tillsammans med honom till Helsingfors. Paret har nu två barn och berättar om de motgångar och den rasism de stött på i Finland.

 • Flyktingkvinnor i Finland

  Tre flyktingkvinnor berättar sina historier.

  Att vara flykting och kvinna är en dubbel börda. Här träffar vi tre kvinnor, från Somalia, Rumänien och Chile.

 • Isvarningar på 1960-talet

  På 1960-talet försökte man den dramatiska vägen.

  Varje år varnar man för svaga isar. På 1960-talet försökte man den dramatiska vägen både i radio och tv.

 • Första hjälp på isen

  Första hjälp på isen för barn

  Bland styroxis i en studiopool lär Maggie, Pepe och Anitra barnen första hjälp och isvett.

 • Bärtil - älskat får genom många år

  På en äng vid en väg bor fåret Bärtil.

  På en äng vid en väg bor fåret Bärtil. Han och hans vänner Isa Gris, Älgen och flera andra har ofta roliga idéer och lekar.

 • Atte och hans vänner

  Atte och hans vänner leker att de är en cirkus.

  Utklädda i clownnäsor och trollkarlshattar leker Atte och hans vänner, Mirabell och Elmeri, att de är en cirkus. Fantasin tar också över när han och Elmeri leker spöktåg.

 • Lilla O tappar bort Molly

  Lilla O är alldeles ensam i klätterställningen.

  Lilla o håller på att leka i en klätterställning. Tidigare var Molly också med, men hon fick tråkigt och gick bort.

 • Vi på Lilla Torget

  Georg Malmsten och Marion Rung i en liten stad av kulisser.

  I de vackraste färger får vi se och höra glada barn sjunga med Georg Malmsten och Marion Rung i en liten stad av kulisser.

 • När Finland var fem före att bli fascistiskt - ny tv-dokumentär om Lapporörelsens skjutsning av president Ståhlberg

  Extremhögern kidnappade president Ståhlberg.

  Det var ett våldets och orons år i Finland. Den högerradikala Lapporörelsen var stark och samlade 12.000 personer till en demonstration som synligt togs emot av Finlands statsledning i Helsingfors. Det som kunde ha lett till en statskupp och diktatur, fick ett abrupt slut då man gjorde misstaget att kidnappa Finlands första president. Lapporörelsens hatretorik har återuppstått i dagens diskussionsklimat.

 • Grottan - kultfilm från 1970

  Musik av Wigwam och manus av Claes Andersson.

  Grottan är en kultfilm från 1970, med musik av Wigwam, manus av Claes Andersson, regi av Åke Lindman och med Ronnie Österberg i huvudrollen.

 • Hundens bästa vän

  En "kusligt gripande dokumentär om hundar och människor".

  En hund är alltid en ärligare och bättre vän än en människa påstår många av de intervjuade i Peter Berndtsons kusligt gripande dokumentär om hundar och människor.

 • 900 dagar av svält i Leningrad

  1941-1944 dog nästan en miljon leningradbor av svält.

  Belägringen av Leningrad räckte närmare 900 dagar (från september 1941 till januari 1944). Under den tiden dog nästan en miljon leningradbor av svält. Det fanns ingen mat, man åt sina keldjur och i värsta fall människor. Författaren Eino Hanski berättar med saklig röst om fruktansvärda grymheter.

 • Fortsättningskriget på Karelska näset och i Ladogakarelen 1941

  Radioreportage från fronten 1941.

  Under sommaren 1941 inleddes fortsättningskriget. Finska armén ryckte in i Ladogakarelen och Karelska näset under hösten. I dessa ljudfiler förklarar redaktörerna på svenska om läget vid fronten och i erövrade städer. Vi får bland annat höra om städerna Kexholm, Sordavala och Aunus (Olonets) samt om slagfält på det Karelska näset.

 • Fortsättningskriget: radioinslag från östkarelska fronten 1941

  Hösten 1942 gick finska armén in i Östkarelen mot Onegasjön.

  Fortsättningskriget började under sommaren 1941. Under hösten gick finska armén in i Östkarelen mot Onegasjön och dess omnejd. I följande radioinslag rapporteras det på svenska om fronten i Östkarelen.

 • Viborg under fortsättningskriget

  Återerövradendet av Viborg under anfallsskedet.

  Viborg hörde till de städer som efter Moskvafreden 1940 blev på sovjetisk mark. Under fortsättningskrigets första anfallskede återerövrade man Viborg.

 • Jakobstad - en stad som andra

  Ywe Jalander vill tränga djupt in i stadens hjärta.

  Ywe Jalander vill inte presentera konventionella siffror och fakta om Jakobstad. Med den här filmen vill han tränga djupt in i stadens hjärta, se klasskillnaderna och ungdomen.

 • Jakobstad 1984

  Unga i Jakobstad lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally.

  Vad gör de unga i Jakobstad? Lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally? Följ med till Jeppis 1984.

 • Tsar Nikolaj II i Helsingfors 1915

  Finlands storfurste besökte Helsingfors bara en gång.

  Finlands storfurste, tsar Nikolaj II, Helsingfors bara en gång, i mars 1915. Mottagandet av härskaren var svalt. Censuren hade förbjudit all dokumentation av besöket, men Oscar Lindelöf gjorde en unik film om tsarens besök.

 • Från värnpliktsstrejkens dagar

  Martin Ingo berättar om flykten till Sverige.

  Läraren Martin Ingo berättar i det här programmet om de dramatiska åren i början av 1900-talet när många unga män flydde till Sverige undan rysk värnplikt.

 • Ofärdsåren och affären John Grafton

  Finland under förtrycksperioden och ofärdsåren 1899-1905.

  Paul Påhlson berättar om Finland under förtrycksperioden och ofärdsåren 1899-1905. Vi får höra om morden på Bobrikov och Pleve 1904, samt om affären med ångfartyget John Grafton 1905.

 • Nog blir det bra – första säsongen med familjen Bergström

  Familjeserien Bergström om socialkatalogen blev en succé.

  I början av 1970-talet fick Carl Mesterton i uppdrag att presentera en nyutkommen socialkatalog för finlandssvenskarna. Han valde att göra det i dramaform och skapade en succé: familjeserien Bergströms.

 • Andra säsongen med familjen Bergström

  Problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

  I den andra säsongen om familjen Bergström planerar familjen att flytta till egnahemshus. Huset byggs, men problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

 • "Han kommer i morgon" om samlevnad, alkoholism och ensamhet

  Sonja behöver sprit under sina ensamma veckor.

  Sonja är en heltidsarbetande mor, och hennes man jobbar som långtradarchaufför. Från sina långa resor hämtar han hem mycket sprit som Sonja behöver under sina ensamma veckor. Carl Mesterton behandlar ensamhet och alkoholism i sin serie Samlevnad.

 • Carl Mesterton om serien Samlevnad

  Mesterton gör realistisk serie om vardagliga problem.

  En av regissör och producent Carl Mestertons specialiteter har alltid varit pedagogisk och social tv-teater, så också i serien Samlevnad. Här berättar han om de olika avsnitten som behandlar skilsmässa, alkoholism, svartsjuka och otrohet.

 • Om narcissistisk personlighetsstörning

  Charmerande och tyrann. Som två olika personer.

  En människa med narcissistisk personlighetsstörning är som två olika personer. Inom hemmets fyra väggar är det personens humör som styr allt. Utanför kan personen vara charmerande och vänlig.

Nyligen publicerat - Arkivet